Epidemiolog Kolarić: Posebno moramo paziti na starije ljude u zatvorenim kolektivima

Jasmina Grgurić
3. rujna 2020.
Novosti
A- A+

S radom je u petak počelo novo Povjerenstvo za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 nad starijim osobama i osobama iz drugih ranjivih skupina. Da su starije osobe u zatvorenim kolektivima upravo najveći rizik u pandemiji, smatra koordinator ovog radnog tijela, liječnik i znanstvenik Branko Kolarić koji na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar vodi Službu za gerontologiju. Ipak, prema nekim prognozama je vrlo skeptičan.

Epidemiolog Branko Kolarić (Snimak zaslona/N1)

Novo Povjerenstvo za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 nad starijim osobama i osobama iz drugih ranjivih skupina sastalo se nedavno prvi put. Da su upravo starije osobe u zatvorenim kolektivima najveći rizik u pandemiji, smatra koordinator ovog novoosnovanog radnog tijela za zaštitu starije populacije, epidemiolog dr. Branko Kolarić.

Ne možemo više pratiti sve kontakte

„Povjerenstvo je napravljeno da bi se mjere i njihov položaj unaprijedio i stavio u fokus. Riječ je o ljudima 80+, u zatvorenim kolektivima na koje moramo posebno paziti“ – kazao je u Novom danu na N1 Televiziji.

Prva odluka Povjerenstva je formiranje mobilnih timova koji će obilaziti domove i pratiti provođenje uputa.

O testiranjima kaže da ne možemo svaki dan sve testirati, ali ni izolirati, već je prevencija najvažnija mjera protiv virusa koji kruži našom populacijom.

aladrović josip
Vlada osnovala još jedno povjerenstvo, ovoga puta za starije osobe. Evo čime će se baviti!

„Imali smo primjeren broj testova na broj zaraženih, imali smo dobar plan, imali smo sve kontakte, znali smo sve zaražene, sve se pratilo. S turističkom sezonom i otvaranjem se pokazalo da ne možemo više pratiti sve kontakte i zbog toga je potrebo povećati broj testiranja“ – rekao je Kolarić te zaključio da će se i dio novaca zarađenih otvaranjem sada koristiti i za veći broj testiranja.

Ipak, skeptičan je prema jučerašnjim najavama ravnatelja HZJZ-a, Krunoslava Capaka, da će broj zaraženih početi padati već krajem ovoga mjeseca.

Nije optimist da će brojke početi padati krajem rujna

“Nisam takav optimist, to mi je više na nivou dobrih želja. Koliko znam o matematičkom modeliranju, Covid nije zahvalan za modele. To možete primijeniti na HIV infekcije, ovdje je od dana do dana i ovisi o previše faktora. Ne bih bio hrabar napraviti predikciju za 3 -4 tjedna“ – dodao je.

Liječnik, znanstvenik i voditelj Službe za gerontologiju na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar osvrnuo se i na ponašanje građana, pri čemu je izrazio zabrinutost.

„Kada vidim primjerice održavanje književnih večeri ili tako nešto… Ljudi sjede jedni kraj drugih, više od dozvoljenog broja, nemaju maske, zabrinjava me takvo ponašanje, ide hladnije vrijeme, a kao što vidimo na primjeru Splita, bolnički kapaciteti su dobrano popunjeni“ – zaključio je epidemiolog Kolarić.

Epidemiolog Kolarić: Posebno moramo paziti na starije ljude u zatvorenim kolektivima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap