Englezi su odabrali riječ godine: Ona savršeno opisuje kakva nam je bila 2022.

Ana Kanazir
7. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Riječ godine prema Collinsovom rječniku je ‘permakriza’, odnosno dugotrajna kriza. Sama inspiracija je nastala zbog niza događaja koji su se dogodili u proteklih godinu dana, kao što su Brexit, Covid, rat, kriza energenata, kriza klimatskih promjena i sve druge nedaće koje su se dogodile.

Foto: Unsplash

Osim permakrize, dodale su se i šest novih riječi u rječnik, a sve su obilježile neke događaje u 2022. godini. Neke od popularnijih su “Kijev”, “tihi otkaz”, ali i brojne druge riječi od kojih svaka opisuje jedno stanje ili ponašanje.

Tečaj €/kn: 7,53450

Zašto ‘permakriza’?

“Permakriza” ili dugotrajna kriza se definira kao produljeno stanje nestabilnosti i nesigurnosti. Collin kaže kako je ovo idealna riječ koja opisuje koliko je užasna bila 2022. godina za mnoge ljude. ‘Permakriza’ se pronašla na samom vrhu popisa od deset riječi, a evo i nekih ostalih.

“Topla banka” (warm bank) opisuje zgradu kao što je knjižnica ili mjesto bogoslužja, a koja otvara svoja vrata tijekom zimskih mjeseci kako bi pružila ugodan prostor za ljude koji ne mogu grijati svoj dom zbog skupih troškova grijanja. “Tihi otkaz” je još jedna riječ koja je vrlo popularna u posljednje vrijeme, a radi se o obavljanju samo osnovnih dužnosti na poslu, a ne više od toga. “Splooting” je novi izraz za jednu radnju kućnih ljubimaca, odnosno on označava kada vaši ljubimci leže na trbuhu s ispruženim nogama u vrijeme ljetnih mjeseci, piše The Guardian.

Prijašnjih godina su riječi godine bile “hygge”, “lockdown”, “Fake news”, “NFT”.

Collinsov rječnik, odnosno Collins Dictionary svake godine prati svoju bazu podataka od 18 milijardi riječi, a prate i društvene mreže kako bi izradili godišnji popis novih i značajnih riječi, a uvijek se na ovom popisu nađu riječi koje odražavaju trenutačno stanje u svijetu.

Englezi su odabrali riječ godine: Ona savršeno opisuje kakva nam je bila 2022.
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap