Državno odvjetništvo traži bezuvjetnu kaznu za lažnu udovicu i njezinu pomagačicu

Jasmina Grgurić Zanze
11. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Od supruga se razvela davne 1982. godine, a nakon što je poginuo u Domovinskom ratu lagala je da su poslije razvoda živjeli zajedno. Na račun te prijevare u 20 godina primila je više od milijun kuna mirovine i invalidnine. U svemu je imala i pomagačicu “iznutra”, ali osuđene su samo na uvjetne kazne. Međutim, Državno odvjetništvo sada traži da ratne profiterke ipak “odgule” svoje zatvorske kazne.

Ilustracija: Pixabay

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Koprivnici kojom su optužene dvije hrvatske državljanke (1955. i 1959. godište) proglašene krivima zbog počinjenja kaznenog djela prijevare i ratnog profiterstva.

Državno odvjetništvo podsjeća da su presudom obje optuženice osuđene na uvjetne osude, i to optužena 63-godišnjakinja s utvrđenom kaznom zatvora u trajanju od jedne godine i rokom kušnje od tri godine, a optužena 59-godišnjakinja s kaznom zatvora u trajanju od deset mjeseci uz rok kušnje od jedne godine.

“Žalbom se pobijaju odluke suda o uvjetnim osudama i predlaže da se obje optuženice osude na bezuvjetne kazne zatvora, s obzirom na duljinu razdoblja počinjenja kaznenih djela od preko 20 godina, visinu pribavljene imovinske koristi veću od 1.300.000 kuna, izostanak značajnijih olakotnih okolnosti i potrebu ostvarivanja svrhe kažnjavanja” – obavijestilo je Državno odvjetništvo.

Optužnicom se 63-godišnjakinju teretilo da je ukupno 20 godina nezakonito primala mirovinu bivšeg supruga od kojeg se razvela 1982. godine. Nakon njegove pogibije u Domovinskom ratu, optužena je lažno izjavila da su nakon razvoda nastavili živjeti u izvanbračnoj zajednici. To joj je omogućilo da od 1994. do 2002. godina primi na svoj račun otprilike 300.000 kuna nepripadajuće mirovine i invalidnine. Osim navedenoga, prodala je povlaštene dionice Podravke u iznosu 10.500 kuna. U spomenutom razdoblju mirovinu je dijelila sa sinom, a nakon 2002. pa do 2014. godine primila je otprilike milijun kuna na koje nije imala pravo. Smatra se da je na taj način oštetila državni proračun u ukupnom iznosu 1,3 milijuna kuna. U inkriminiranom djelu pomagala joj je 59-godišnjakinja koja je radila u križevačkoj ispostavi Odjela za branitelje, piše Glas Podravine.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap