Država sama sebe okrivila jer od pandemije nije zaštitila starije u domovima

Jasmina Grgurić
18. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Sustav skrbi za starije osobe smještene u domovima umirovljenika u gotovo nijednoj zemlji nije bio pripremljen za suočavanje s pandemijom. No, malo koja država preuzela je odgovornost za propuste; nedostatak opreme, prekasna testiranja i izolaciju te posljedično tomu nekontrolirano širenje zaraze i veliki broj preminulih u tim ustanovama. Ipak, jedno Vladino povjerenstvo jest.

Foto: Rawpixel

Švedsko Vladino povjerenstvo donijelo je ovoga utorka zaključak da je država propustila zaštititi od virusa starije ljude u domovima za starije i nemoćne osobe. U njima je zbog nepripremljenosti te nedovoljne opremljenosti za suočavanje s pandemijom došlo do raširenog prijenosa virusa. Uzrok su strukturni nedostaci koji su poznati već duže vrijeme, zaključilo je u svom prvom izvješću Povjerenstvo koje je osnovano u lipnju.

Kod njih starije osobe više ne moraju biti u izolaciji, iako raste broj zaraženih!

Među nedostacima navode nedovoljnu količinu odgovarajuće zaštitne opreme za osoblje, kašnjenje testiranja i uvođenja zabrane posjeta, piše Jutarnji. Članovi navode i da je potrebno poboljšati obuku i radne uvjete za zdravstvene radnike kao i zakonski okvir rada takvih ustanova “fragmentiranih” između brojnih regija i općina s mnogim privatnim vlasnicima.

Vladino osmeročlano povjerenstvo na čijem je čelu bivši sudac Mats Melin, a članovi politolozi te stručnjaci za upravljanje krizama i za javno zdravstvo, odgovornim smatra sadašnju, ali i prijašnje Vlade.

Prema posljednjim podacima Agencije za javno zdravstvo, u Švedskoj je početkom prosinca ukupno zabilježeno oko 341.000 slučajeva koronavirusa i više od 7.600 umrlih od njegovih posljedica. Kako navodi Povjerenstvo, gotovo 90 posto smrtnih slučajeva čine ljudi stariji od 70 godina, a polovina njih bila je smještena u ustanovama.

Država sama sebe okrivila jer od pandemije nije zaštitila starije u domovima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap