Drugi čovjek HSU-a: Razrješen iz državne tvrtke, godinu dana primao plaću bez rada, ponovno zaposlen u istoj tvrtci

Josip Mihaljević
17. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Potpredsjednik HSU-a Radovan Cvek pet je godina radio u državnoj tvrtci  Plinacro kao član uprave. Nakon toga je razriješen, ali da se previše ne zabrinete za njega, odabrao je famozni “šest plus šest” model otkaza. To znači da je prvih šest mjeseci primao punu plaću, a drugih šest mjeseci umanjenu plaću – bez da se morao ijednom pojaviti na poslu. Čim je to isteklo, eto ga natrag u Plinacrou, zaposlen na novootvorenom radnom mjestu “eksperta” desetak kilometara od njegove kuće u Puli.

radovan cvek

Foto: Radovan Cvek, potpresjednik Hrvatske stranke umirovljenika | Youtube screenshot

Ako je pokoji umirovljenik zaboravio da je HSU stranka s više od jednog člana, isturenog Silvana Hrelje, nećemo mu zamjeriti. Jutarnji list je u petak objavio zanimljiv “radni put” podpredsjednika HSU-a, Radovana Cveka, 61-godišnjeg diplomiranog inženjera.

Cvek je pet godina, od 2012. do 2017. bio član uprave državne kompanije Plinacro. Nakon što je razriješen dužnosti, odabrao je itekako isplativi model “šest plus šest”, što znači da je ostvario pravo na šest mjeseci primanja pune plaće, a nakon toga još šest mjeseci primanja umanjene plaće. Naravno, bez da išta mora napraviti.

Cvek se tada posvetio svojoj tvrtki Semper, kojoj baš i ne cvjetaju ruže – prema podatcima servisa Poslovna Hrvatska, Cvek je u cijelij lanjskoj godini zaradio 600 kuna.

Radno mjesto kao da je stvoreno za njega

61-godišnjem Cveku je prilikom razrješenja ponuđeno radno mjesto “eksperta”, ali u Zagrebu. Odbio je tu ponudu govoreći ovako:

“Mogao sam ostati raditi kao ekspert u Zagrebu. To je bila odlična ponuda koju bih prihvatio da živim u Zagrebu. Ali ja živim u Puli i to mi se nije isplatilo. Od te plaće sam bih si morao plaćati smještaj, putovanja do svog doma u Puli… Kada sam sve izračunao shvatio sam da bi mi mjesečno ostalo oko 1500 do 1800 kuna. I zato sam pristao na “šest plus šest” i sporazumni raskid radnog odnosa, ne očekujući da će se kasnije raspisati natječaj za eksperta u Vodnjanu”, pojasnio je.

Gle čuda, nakon što mu je “šest plus šest” isteklo, radno mjesto “eskperta” ponovno se otvorilo, ovoga puta u Vodnjanu, desetak kilometara od Cvekovog mjesta stanovanja.

“Politička funkcija nema veze sa zapošljavanjem”

Cvek je naglasio kako njegova politička funkcija nema nikakve veze s činjenicom da je uprava Plinacroa baš njega, od sedam mogućih kandidata, vratila u tu državnu kompaniju.

Radnici Plinacroa nisu zadovoljni tom odlukom, a upravi kompanije su uputili sljedeći upit:

“Isti je odbio ponuđeno mjesto eksperata i uzeo mogućnost da još 12 mjeseci prima plaću člana Uprave (šest mjeseci punu, šest mjeseci umanjenu), a sada ga se uzima na isto mjesto koje je prije sam odbio. To mjesto nikada nije bilo predviđeno planom nego se moralo stvoriti”, stoji u upitu radnika upravi kompanije.

Radnici su procijenili da je Cvek zaposlen na plaći teškoj oko 15 tisuća kuna, iz Plinacroa ne žele odgovoriti o kojem se iznosu radi (poslovna tajna), a sam Cvek tvrdi da mu je plaća oko 1.500 eura (cca 11.100 kuna).

O slučaju se oglasio i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja:

“Stranka koju vodim niti ja osobno nemamo nikakve veze s radnim odnosom Radovana Cveka i tvrtke Plinacro. Svjestan sam činjenica da dio naših građana ne cijeni političare i stranke koji namještaju natječaje i izmišljaju radna mjesta za svoje poznanike i rodbinu, ali niti moja malenkost niti HSU nema tu političku moć, a ni moralno pravo da tako nešto radimo”, pojasnio je Hrelja.

Ipak, Cvek se složio s izjavom novinara Jutarnjeg lista da je 2012. godine imenovan u upravu Plinacroa zahvaljujući svom članstvu u HSU-u, koja je tada bila dijelom vladajuće koalicije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap