Druga strana medalje u domovima za starije: Niske plaće i izostanak psihološke podrške

Jasmina Grgurić Zanze
27. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Osim što uvjeti u domovima za starije nisu zadovoljavajući za korisnike, nisu ni za zaposlenike. Niske plaće, preveliko radno opterećenje, nedostatak radne snage, izostanak psihološke podrške, ali i nedostatne naknade za povećani radni angažman tijekom pandemije, neki su od glavnih problema u sustavu njege i skrbi u Hrvatskoj, pokazuje sindikalna anketa.

Foto: Rawpixel

Regionalni industrijski sindikat (RIS) proveo je anketu razgovarajući s radnicima u domovima za starije, naročito onima u privatnom vlasništvu, u sklopu ankete globalne sindikalne organizacije UNI Global Union-a o uvjetima rada u sektoru njege i skrbi na svjetskoj razini, priopćio je RIS u četvrtak, piše N1.

Anketom je obuhvaćeno 3.000 zaposlenika u 37 zemalja. Rezultati ukazuju na velike probleme kao što su nedostatak radne snage, izrazito niske plaće, ciljano maltretiranje i općenito opasne uvjete rada u sektoru njege i skrbi, čak i godinu dana nakon izbijanja pandemije.

Više od polovice (52 posto) radnika smatra da im plaća nije dovoljna za dostojan životni standard, što znači da si ne mogu riješiti stambeno pitanje, prehranu i prijevoz. Više od 30 posto ih je prisiljeno raditi bez primjerene zaštitne opreme, a taj je postotak viši u zemljama najteže pogođenima koronavirusom.

Korisnica doma za starije u Splitu slomila ruku njegovateljici

Njih 65 posto, koji su doživjeli smrt kolega ili među pacijentima, nisu dobili psihološku pomoć zbog pretrpljenog straha, nesigurnosti i ostalih problema vezanih uz mentalno zdravlje. Više od trećine ispitanika kaže da im nije plaćeno vrijeme koje provedu kod kuće čekajući na rezultate testiranja na koronavirus prije povratka na posao, a četvrtini nije omogućen plaćeni godišnji odmor kako bi se oporavili u slučaju zaraze.

Za njih 48 posto je nedostatak radne snage ključan problem, a otprilike tri četvrtine ispitanih smatra kako taj nedostatak utječe na kvalitetu posla.

Skrb u domovima za starije i kućama korisnika spada u jedan od najopasnijih poslova na svijetu. Tako su Amnesty International, PSI i UNI Global Union izračunali su da je došlo do najmanje 17.000 smrti radnika i radnica od posljedica covida-19 samo u prvih godinu dana pandemije.

Također, 14 posto ispitanika izjavilo je da su trpjeli maltretiranje i nasilje na radnom mjestu zbog svoje profesije, navodi RIS.

 

Copy link
Powered by Social Snap