Doživotno osuđen na zatvor zbog naručivanja ubojstva, u zatvoru mu tekao dvostruki radni staž

Josip Mihaljević
16. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Ako ste prije dva dana, u utorak, gledali HRT-ovu emisiju Otvoreno, mogli ste vidjeti da su samo tri gosta bila u studiju. Tema je bila odluka koruške Katoličke crkve o zabrani održavanja mise na Bleiburgu. HRT je kao gosta pozvao voditelja predstavništva Počasnog bleiburškog voda u Hrvatskoj Božu Vukušića, čovjeka koji je u 80-im godinama osuđen na doživotni zatvor zbog naručivanja ubojstva. Oporbeni zastupnici nisu htjeli sudjelovati u emisiji i smatraju kako HRT ne bi ljudima s takvim presudama davati medijski prostor.

bože vukušić mirovina

Foto: Bože Vukušić | Youtube screenshot

Bože Vukušić hrvatski je publicist, politički emigrant, a po svemu sudeći, jedan od povlaštenih umirovljenika. Vukušić je 1984. godine u Njemačkoj osuđen na doživotni zatvor, a sud je zaključio kako je on bio nalogodavac ubojstva Jusufa Tatara 1983. godine u Karlsruheu. Meta, Jusuf Tatar, navodno je bio agent UDBA-e, doušnik njemačke policije o ljudima iz Jugoslavije. Vukušić je zbog tog ubojstva u Njemačkoj bio osuđen na doživotni zatvor.

Ipak, kada je stvorena samostalna država, na zahtjev Hrvatskog društva političkih zatvorenika (i vrha države) pušten van 1991. godine, a neposredno nakon toga se zaposlio u Ministarstvu unutarnjih poslova.

HRT ga je, kao voditelja predstavništva Počasnog bleiburškog voda pozvao u emisiju kako bi raspravljali o odluci koruške Katoličke crkve o zabrani održavanja mise na Bleiburgu. Zbog njegovog gostovanja, oporbeni političari Arsen Bauk i Anka Mrak-Taritaš odlučili su dvadesetak minuta prije emisije otkazati svoj nastup zbog činjenice da je Vukušić ugošćen.

Dvostruki staž tijeko izdržavanja zatvorske kazne

Telegram.hr je u posjedu dokumenta prema kojem je Bože Vukušić jedan od umirovljenika po posebnim propisima, odnosno povlaštenih umirovljenika. Naime, imaju rješenje Drugostupanjske komisije Vlade RH za rješavanje prava bivših političkih zatvorenika iz 1994. godine, u kojoj je tadašnji predsjednik komisije Vladimir Šeks Vukušiću potpisao kako on spada u kategoriju političkog zatvorenika.

Zbog toga, vrijeme provedeno u zatvoru (1984.-1991.) se Vukušiću računa kao dvostruki radni staž. Osim toga, priznat mu je i period nakon izlaska iz zatvora iako je u tom razdoblju bio nezaposlen (od 27. ožujka do 16. kolovoza 1991. godine).

Prema podatcima HZMO-a, RH isplaćuje 3.024 mirovine bivšim političkim zatvorenicima, a njihov je broj u blagom padu iz godine u godinu. Prosječni radni staž političkih zatvorenika se vodi na 33 godine, 2 mjeseca i 9 dana, a prosječna mirovina im je 3.859 kuna.

Vukušić je i u prošlosti komentirao tu odluku; tvrdi kako je ubojstvo Tatara bilo isključivo politički motivirano, a samim time da je on politički zatvorenik.

“Želio sam Tatarovu smrt kao osvetu za ubojstvo mog hrvatskog istomišljenika Stjepana Đurekovića u Münchenu”, govorio je Bože Vukušić.

Sporni slučaj iz 80-ih godina prošloga stoljeća on vidi kao dio borbe za slobodnu i samostalnu hrvatsku državu. Danas su i Bože Vukušić i Vladimir Šeks pripadnici Počasnog bleiburškog voda, zaključuje Telegram.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap