Domovi za starije nisu uveli sustav za dojavu požara! Prijete im kazne, a prijeti li nama novi Andraševac?

Jasmina Grgurić Zanze
14. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Prijeti li Hrvatskoj novi Andraševac? Obiteljskim domovima za starije osobe država je nakon požara u kojemu je smrtno stradalo šestero korisnika, a kasnije još tri u požaru u Dugom Ratu, naredila da uvedu sustave za dojavu požara. Ni godinu dana kasnije, oni to nisu učinili. Ministarstvo najavljuje inspekcije i kazne, a obiteljski domovi ističu kako pristup “đonom” neće ništa riješiti, jer ćemo ostati bez smještajnih kapaciteta kojih ionako nedostaje.

Ilustracija: Pixabay

Država ipak nije popustila stotinama obiteljskih domova u Hrvatskoj koji su, nakon što je u požarima smrtno stradalo šestero starijih i nemoćnih osoba u Andraševcu te troje u Dugom Ratu, pravilnikom još lani u ožujku dobili obavezu da uvedu sustave za dojavu požara. Pritom su imali rok od godinu dana, do ožujka 2022. godine. Rok je prošao, a sustava u obiteljskim domovima za starije osobe nema. Zašto to nisu učinili, prijeti li nam novi Andraševac i što će poduzeti Ministarstvo?

Ministarstvo kreće u inspekcije, najavljuju optužnice!

“U cilju povećanja kvalitete usluge i zaštite sigurnosti, zdravlja i najboljih interesa korisnika socijalnih usluga intenzitet inspekcijskih nadzora Ministarstva pojačan je kod svih pružatelja socijalnih usluga” – kažu nam iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na naš upit o uvođenju sustava za dojavu požara koji u obiteljskim domovima, unatoč obvezi, većinom nisu zaživjeli.

Neispunjenje naređenih mjera po rješenjima viših inspektora socijalne skrbi, dodaju, sankcionira se sukladno važećim propisima.

“Nakon isteka roka za izvršenje mjere određene u rješenju inspektora socijalne skrbi, u konkretnom slučaju mjere obveze uvođenja sustava za dojavu požara, a nakon dostave dokaza i kontrolnog inspekcijskog nadzora, u slučaju ne postupanja po rješenju inspektora i ne uvođenja sustava za dojavu požara, protiv pružatelja socijalne usluge podnosi se optužni prijedlog nadležnom sudu sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi te se donosi rješenje o izvršenju sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi i Zakonu o općem upravnom postupku te se poduzimaju daljnje radnje vezano uz doneseno rješenje o izvršenju” – pojasnili su iz Aladrovićeva ministarstva.

Zašto onda obiteljski domovi svjesno krše zakon? Naime, riječ je o investiciji koja seže i do 50.000 kuna. Obiteljski domovi za smještaj starijih osoba, kako smo već pisali,  ne žele investirati dok još ne znaju koji će im se dodatni tehnički uvjeti nametnuti  prema novom Zakonu o socijalnoj skrbi. Sigurno je da oni idu u transformaciju, ali nitko ne zna koliko će ta transformacija koštati. Ako zaključe da im je ona preskupa i neisplativa, radije će staviti ključ u bravu. Primjerice, ako im država propiše da moraju imati zasebne prostorije za fizikalnu terapiju ili pak još više zaposlenih, poslovanje će im postati neisplativo. Ili će morati investirati u nadogradnju objekta ili će postojeće sobe prenamijeniti za osoblje i pojedine usluge, čime gube korisnike, a time i prihod.

Domovi: “Ne treba na prvu ići oštrim represijama”

Vlasnici domova nadali su se da će im država, dok se ne definiraju novi uvjeti poslovanja, odgoditi primjenu propisanih mjere, među kojima i uvođenje sustava za dojavu požara.

Udruga StarKA je u više navrata tražila hitnu izmjenu postojećeg Pravilnika upravo s ciljem odgode uvođenja vatrodojave. Predsjednica Udruge, Sabina Angelina Latin kaže nam kako se to unatoč dogovorima, do isteka roka prilagodbe, ipak nije dogodilo.

dom za starije požar omiš
Strava u domu: Zaključali tri umirovljenice u sobu, ugušile se u požaru jer nisu mogle van

“Rekla bih da je razlog prije birokratske naravi i sporost procedure upravnog postupka, nego nepostojanje volje i nerazumijevanje problema. Također, iskreno vjerujem da će se kod inspekcijskog nadzora prije optužnog prijedloga izricati prikladne mjere za uklanjanje nedostataka što je i bila praksa i što jest smisao nadzora. Ako nisu utvrđene nepravilnosti skrbi i odnosa prema korisnicima, ne vidim razloga za oštrom represijom na prvu. To bi moglo imati dalekosežne posljedice u socijalnoj djelatnosti za smještaj starijih osoba” – govori nam Latin.

“Krenemo li đonom, izgubit ćemo smještajne kapacitete”

Tko zna koliko je djelatnost zahtjevna i teška, naročito zadnjih godina od izbijanja pandemije, tko osjeća neizvjesnost glede egzistencijalnih pitanja opstanka, tko se bavi rješenjima kako održavati kvalitetu usprkos galopirajućoj inflaciji i poskupljenjima kojima kupovna moć starijih korisnika ne može adekvatno odgovoriti, tko je suočen s pomanjkanjem radne snage na tržištu rada, tko zna koliko se teško zaradi svaka kuna, a svoj posao sve ove godine obavlja odgovorno, taj sigurno neće vrtoglavo srljati u investicije bez neke garancije da će ga sutra biti, dodaje predsjednica Starke.

“Krenemo li đonom, gubit ćemo kapacitete, suočit ćemo se s ozbiljnim gubitcima smještajnog kapaciteta. Smatramo da to nikom nije u interesu, niti vlasnicima domova, niti sustavu socijalne skrbi, a najmanje društvu i starijim korisnicima kojima je smještaj prijeko potreban”  – upozorava.

Latin pak zaključuje kako su predstavnici obiteljskih domova nedavno imali vrlo konstruktivan sastanak u ministarstvu. Vjeruju da će se ubrzo razriješiti problemi i postati jasni svi uvjeti opstanka sadašnjih obiteljskih domova.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap