Dolazi li kraj iznajmljivanja apartmana na crno? Evo koje se sve promjene uskoro mogu dogoditi

Ana Kanazir
12. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Europska komisija je pokrenula inicijativu za smanjenje broja iznajmljivača na crno. To će se ostvariti boljim kontrolama iznajmljivanja i iznajmljivača koji svoje apartmane ili kuće stavljaju na internetske stranice za najam. Svaki će iznajmljivač dobiti svoj registracijski broj koji će se potom moći provjeriti, a kažnjavat će se oni koji nemaju ovaj broj, a iznajmljuju svoj smještaj.

vrata kuca kvaka

Foto: Unsplash

Potaknuta sve većim brojem iznajmljivanja, Europska komisija je ovog tjedna donijela Prijedlog uredbe za povećanje transparentnosti u području kratkoročnog iznajmljivanja smještaja, odnosno iznajmljivanja smještaja turistima. Prijedlog će služiti kao pomoć javnim tijelima da osiguraju uravnotežen razvoj te djelatnosti kao dijela održivog turističkog sektora, ali i da imaju sve pod kontrolom.

Tečaj €/kn: 7,53450

Kako se kreću podaci broja noćenja?

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u rujnu ove godine zabilježen je porast broja noćenja za čak 9,2 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Strani turisti ostvarili su 1,9 milijuna dolazaka te 10,5 milijuna noćenja u rujnu 2022., što je za 19,3% više dolazaka i za 9,6% više noćenja u odnosu na rujan 2021., dok su domaći turisti ostvarili 206 tisuća dolazaka te 601 tisuću noćenja u rujnu 2022., što je porast dolazaka za 5,8% i porast noćenja za 2,5% u odnosu na isti mjesec godinu ranije.

Mnogi od njih su boravili i u smještajima koji se iznajmljuju na crno kako bi se ostvarila veća zarada od samog iznajmljivanja. Ipak, sada će doći do nekih promjena.

Stranci sve više kupuju nekretnine u Hrvatskoj, među njima je i dosta starijih osoba

Stroga pravila

Iz EK-a su naveli kako je važno uvesti veću transparentnost kod iznajmljivanja, ali i donijeti određena pravila koja se moraju poštivati, a pokušat će se i pomoći u sprečavanju nezakonitih ponuda smještajnih jedinica. Iznajmljivanje na crno se često provodi na način da se smještaj oglašava putem interneta u drugim zemljama gdje se i predaju ključevi apartmana gostima. S novim pravilima ovo više neće biti moguće.

Sustavi za registraciju iznajmljivača i njihovih nekretnina za kratkoročno iznajmljivanje morat će biti u potpunosti dostupni na internetu, a kod ispunjavanja registracije iznajmljivači bi trebali dobiti jedinstven registracijski broj. Javna tijela će potom moći pratiti što se sve događa pod kojim brojem, a moći će i suspendirati određene registracijske brojeve, kao i osobe koje iznajmljuju, a nemaju broj, a po potrebi će zatražiti da platforme izbrišu s popisa iznajmljivače koji ne poštuju pravila, navodi Novi list.

Transparentnost prije svega

Jednako tako, kako bi svi podaci bili poznati i transparentni svim stranama, internetske platforme morat će jednom mjesečno automatski podijeliti podatke o broju noćenja i broju gostiju s javnim tijelima. Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište EK-a, je naglasio da bi ubuduće lokalna javna tijela kroz novi sustav trebala imati podatke koji su im potrebni za potporu održivom iznajmljivanju, ali i borbu protiv nezakonitih ponuda smještajnih jedinica.

Inicijativa za nadzor iznajmljivača na internetskim platformama ide na prihvaćanje pred Europski parlament i Vijeće. Ako se prihvati, države članice će imati dvije godine za uspostavu mehanizama za razmjenu podataka.

Dolazi li kraj iznajmljivanja apartmana na crno? Evo koje se sve promjene uskoro mogu dogoditi
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap