Doktorandica iz Zagreba istražuje rekreacijske navike starijih osoba

Jasmina Grgurić Zanze
17. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Upoznajte doktorandicu Slavicu Žeger koja je u doktorski rad uključila populaciju od 53 do 70 godina, popularno zvanu Baby Boomersi. Cilj joj je ispitati navike i razlike u korištenju suvremenih tehnologija za rekreaciju u odnosu na mlađe osobe. U međugeneracijskom istraživanju koje se provodi u četiri zemlje možete i sami sudjelovati ispunjavajući online upitnik.

Doktorandica Slavica Žeger istražuje navike starijih osoba

Doktorska disertacija koja, osim populacije od 23 do 40 godina (Millenialsi), obuhvaća osobe u dobi od 53 do 70 godina (Baby Boomersi), ima za cilj ispitati preferencije i razlike između ove dvije kategorije u korištenju suvremenih tehnologija u području rekreacije. Istraživanje provodi mlada doktorandica Slavica Žeger sa zagrebačkog Kineziološkog fakulteta. Zanimalo nas je zbog čega je u svoj rad odlučila uključiti starije osobe, pri čemu nam je otkrila i svoju tezu.

Sva ponuda prilagođena mladima

“Baby Boomersi, kojih su većina danas umirovljenici, su vrlo specifična generacija po svojim obilježjima, a uz to su i populacijska većina jer stanovništvo Europe stari. S druge strane, Millenialsi su populacijska manjina, ali sva ponuda na tržištu rekreacije je prilagođena njima. To su fitness aplikacije, monitori frekvencije srca i druge vrste fitness gadgeta za koje pretpostavljam da jako mali postotak Baby Boomersa uopće zna koristiti – otkrila nam je mlada magistra kineziologije.

Istraživanje provodi u čak četiri europske zemlje, pri čemu su dvije s tranzicijskim, a dvije s razvijenim gospodarstvom. Prvu skupinu čine Hrvatska i Mađarska, a drugu Njemačka i Švedska. Ukupno je predviđeno čak 1.200 ispitanika, što je 300 po zemlji. Za svaku od  njih kreirala je online upitnik na njihovom jeziku. Upitnik je prilagođen rješavanju na bilo kojoj vrsti uređaja, od mobitela do osobnog računala, a ispunjavanje traje manje od deset minuta.

Istražiti stvarne potrebe

“Osim što ću promatrati razlike između generacija, raditi će se i analiza razlika između zemalja, razina tjelesne aktivnosti i njihov sustav vrednovanja tjelesnih aktivnosti. Istraživanje će pomoći objasniti dinamiku u odnosu suvremene tehnologije- korisnici u okviru navedenih generacija, te će biti moguće kreirati adekvatne modele ponude sadržaja sportske rekreacije koji reflektiraju stvarne potrebe ove dvije generacije” – zaključuje mlada doktorandica.

 Upitnik smo i sami ispunili te se pritom uvjerili kako je uistinu riječ o značajnom i zanimljivom radu, a ukoliko želite biti dio ovoga istraživanja, možete dati svoje odgovore na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap