Dobro se pripremite: Evo koliko će vas koštati odlazak na Advent s unukom

Ana Kanazir
15. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Advent u Zagrebu traje više od deset dana, a osim lijepih i raskošnih ukrasa, na štandovima i kućicama možete pronaći puno različitih delicija. Od slanih do slatkih jela, pa sve do nekih novih specijaliteta. Ipak, ako ste se odlučili na Advent ići s unucima, pripremite novčanike jer su cijene poprilično visoke.

novčanice eura u rukama, lampice u pozdaini

Euro | Foto: Ramona Ščuric

Na Adventu u Zagrebu se mogu pronaći štandovi s raznom hranom, a uvijek se može i probati nešto novo. Uz to, možete uživati u ukrasima, ali i klizati na Tomislavcu. Ipak, sve ovo ćete morati platiti i to poprilično papreno. Tako bi vas odlazak s unukom na Advent uz kupovinu hrane i pića mogao koštati otprilike deset posto od prosječne mirovine.

Advent u Zagrebu plakat
Bal na Mažurancu za starije idealno je mjesto za provod ovog Adventa u Zagrebu

Pripremite se na visoke cijene

Advent je u Zagrebu, ali i drugim gradovima diljem Hrvatske u punom jeku. Ove nedjelje smo zapalili drugu svjećicu adventskog vijenca, što znači i da je pred nama još dva tjedna do Božića. Ipak, Advent će trajati nešto dulje, u Zagrebu do 7. siječnja, ali to znači i veće pražnjenje novčanika, ako odlučite tamo nešto pojesti i popiti.

Htjeli smo se uvjeriti kako se kreću cijene pa smo se i sami uputili na ulice glavnog grada i probali nekoliko stvari. Ono što možemo reći je da ako idete s unukom ili unucima, trebate se financijski osigurati jer ćete teško potrošiti manje od 20 eura, u najbolje slučaju. Ako planirate konkretne obroke ili želite probati više obroka na različitim kućicama, cijena se vrlo lako i vrlo brzo podiže. Naravno, treba uzeti u obzir da se cijene razlikuju za isti artikl na različitim štandovima.

Fritule u čašama na štandu na Adventu u Zagrebu

Fritule na Adventu | Foto: Ramona Ščuric

ukrašen Trg bana Jelačića
Video: Božić nam je sve bliži, a mi vam donosimo pet idealnih aktivnosti za svačiji džep

Fritule za šest eura

Kako ne bismo samo stali na praznim riječima, donosimo i iznose koji vas očekuju. Za kuhano vino ćete tako trebati izdvojiti oko tri eura, u nekim kućicama i 3,50 eura, dok je kuhani čaj dva eura. Razni gazirani sokovi koštaju tri eura, a za pivo ćete morati izdvojiti oko četiri eura. Ako se želite ugrijati rakijicom, to ćete platiti između tri i četiri eura. Kavu ćete platiti oko tri eura, ovisno o vrsti kave koju pijete.

Ako ste mislili da je piće skupo, pripremite se na cijene hrane. Tako ćete za kobasicu ili hrenovku u pecivu, poznatu i kao običan hot dog, ali se na Adventu zove nešto sofistiranije, trebati izdvojiti od pet do šest eura. Ove godine su vrlo popularni ćevapi u posebnom brioche pecivu, a oni će vas koštati sedam eura. Posebno je popularan i zimski kronut, okruglo lisnato pecivo u kojem se nalazi okrugla kobasica, kiseli kupus i umak, a koji također košta sedam eura. Za klasične fritule, koje se vrlo jednostavno rade i kod kuće, morat ćete izdvojiti oko šest eura.

Klizanje na Adventu

Klizanje | Foto: Ramona Ščuric

Skup izlet na Advent

Osim hrane, na Adventu možete uživati i u klizanju, ali naravno da ni to nije besplatno. Tako će umirovljenici koji se odluče na klizanje u jutarnjim terminima imati popust i platit će ovu aktivnost 2,70 eura za sat vremena. Klizanje od 16 do 23 sata i klizanje vikendom će koštati četiri eura, a najam klizaljki još četiri eura. Djeca do šest godina u pratnji roditelja će imati besplatno klizanje.

Dakle, ako na Advent idete sami s unukom i planirate kupiti sebi kuhano vino, a počastiti unuka ili unuku čajem i fritulama račun vam već iznosi 12 eura. Naravno kada ste već na Adventu, pogotovo s unučadi, vjerojatno se želite počastiti i nekim konkretnim obrokom, što je još najmanje deset eura sa sokom (za jednu osobu). Ako uz to odlučite i klizati na Tomislavcu, to je trošak od dodatnih 12 eura, ako kližete u popodnevnim terminima i ako su unuka ili unuk mlađi od šest godina, a pri tome nemate svoje klizaljke. Kada se sve zbroji, izlet od nekoliko sati na Adventu će vas koštati oko 35 eura, što je 8 posto od prosječne mirovine, koja iznosi 449 eura. Osim odlaska na Advent, u ovo božićno vrijeme možete raditi i druge zanimljive aktivnosti koje vam predstavljamo ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap