Dob najstarije žene na svijetu koja je umrla sa 122 godine vrlo vjerojatno je prevara!

Jasmina Grgurić
3. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Rekord najdugovječnije osobe na svijetu drži Francuskinja Jeanne Calment koja je umrla 1997. sa 122 godine i 164 dana. Međutim, čini se kako je riječ o perfidnoj prevari koja je zavarala i stručnjake. Sve do sada kada je čitav slučaj stavljen pod sjenu sumnje…

Ilustracija Foto: Pixabay

Ruskom matematičaru Nikolaju Zaku nešto nije štimalo u priči najstarije “bakice” koja je često o svojim nevjerojatnim godinama znala reći kako je i Bog na nju zaboravio. Zak je izgleda nanjušio obmanu pa je tako s gerontologom Valerijem Novoselovom mjesecima analizirao biografiju Jeanne Calment i njezine intervjue, fotografije, svjedočenja i javne podatke iz grada Arlesa u južnoj Francuskoj gdje je živjela. Nakon svega, došao je do naprosto nevjerojatnog zaključka.

“Analizom svih tih materijala zaključio sam da je identitet Jeanne Calmet preuzela njezina kći Yvonne”- rekao je Zak AFP-u, prenosi Slobodna Dalmacija

Izbjegla platiti porez na nasljedstvo

Tako je nedavno objavio i izvješće pod nazivom “Jeanne Calment: tajna dugovječnosti” na znanstvenom portalu ReaserchGate. Pritom, sumnja da je  Jeanne Calment umrla od upale pluća 1934. godine, a ne njezina kći Yvonne kako se navodi u službenim podacima. Tako je Yvonne preuzela majčin identitet i to sve iz jednog bizarnog razloga – kako bi izbjegla plaćanje poreza na nasljedstvo. Dio znanstvenika nije odobrio ovakvu teoriju, smatrajući kako za nju nema dovoljno dokaza.

No, ukoliko je ruski znanstvenik u pravu, žena koja je umrla 1997. je kći Yvonne te je doživjela 99, a ne kako se navodi 122 godine koliko bi imala njezin majka. Tvrdnje potkrepljuje i razlikama u fizičkim karakteristikama sa osobne iskaznice Jeanne Calment iz 1930-ih i kasnije. Imala je naime tamnu boju očiju i nisko čelo te bila visoka 152 centimetra, što se nije podudaralo s njezinim kasnijim izgledom.

Kao liječnik, u njezinu stvarnu dob sumnjao je i Novoselov, navodeći da se mišićno stanje razlikovalo od njezinih vršnjaka. Tako je mogla sjediti bez ikakve potpore,a nije pokazivala ni znakove demencije. Navodno, dala je i spaliti svoje stare fotografije kada je postala poznata u svijetu kao njegova najdugovječnija stanovnica.

Premija osiguranja ukazivala na prijevaru

Ipak, francuski demograf i gerontolog Jean-Marie Robine, koji je sudjelovao u verifikaciji njezine dobi za Guinnessovu knjigu rekorda, rekao je u intevjuu za AFP da “nikada nije sumnjao u autentičnost dokumenata”. Rusku teoriju je oštro kritizirao te je nazvao klevetom, a nemogućom  i smiješnom okarakterizirao ju je i Michel Vauzelle koji je bio gradonačelnik Arlesa u vrijeme smrti najstarije žene.

Dio je pak francuskih znanstvenika pozdravio istraživanje, govoreći kako su postojale određene sumnje te kako bi ih riješilo DNA testiranje.

Sve je počelo tako što je Zak  u knjizi “Osiguranje i njezine tajne” objavljenoj 1997. pronašao kratki odlomak o Calment. Autor knjige Jean-Pierre Daniel napisao je da je službenik osiguranja koji je istraživao premiju osiguranja Jeanne Calment zaključio da je došlo do prijevare. No, nije se htio raditi skandal jer je ona već u to vrijeme bila nacionalna junakinja.

U slučaju da je dob Jeanne Calment doista prijevara, nova rekorderka bila bi Amerikanka Sarah Knauss koja je umrla sa 119 godina.

 

Dob najstarije žene na svijetu koja je umrla sa 122 godine vrlo vjerojatno je prevara!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap