Kako do starih prijatelja: Pet osnovnih Facebook koraka

Jelena Ratko
16. siječnja 2018.
Novosti
A- A+

Za sve vas koji još niste na Facebooku donosimo vam jednostavan vodič kroz osnovne mogućnosti koje Facebook nudi kao društveni servis za održavanje i sklapanje poznanstava, komunikaciju i svakodnevnu socijalizaciju. Facebook može biti vrlo koristan alat kada ga se koristi umjereno i na ispravan način.

Foto: screenshot facebook.com

Facebook je danas jedno od osnovnih platformi za komunikaciju, razmjenu ideja i sadržaja, a jedna od njegovih osnovnih prednosti je jednostavnost korištenja. Nakon svladanih pet osnovnih koraka, na svom Facebook profilu moguće je dijeliti s prijateljima komentare, fotografije i video sadržaj iz udobnosti vlastitoga doma, isto kao iz bilo kojeg dijela svijeta putem pametnog telefona ili s nekog drugog suvremenog uređaja – tableta, laptopa, ručnog sata…

1. Gdje početi?

Odgovor: www.facebook.com

2. Kako se prijaviti?

Odgovor: Prije prijave, potrebno je registrirati se upisivanjem osnovnih podataka o sebi i pritiskom mišem na zeleno polje „Kreiraj račun“. Svi uneseni podaci mogu ostati tajni ukoliko tako sami odredite u postavkama sigurnosti.

Napomena: Za prijavu je potrebno imati e-mail adresu koja nije povezana s nekim drugim Facebook profilom.

3. I što onda?

Odgovor: Na e-mail adresu upisanu prilikom registracije trebala bi doći poruka s poveznicom za potvrdu registracije. Tako se potvrđuje Facebook profil i službeno postaje korisnikom.

4. Kako izabrati fotografiju i koju?

Odgovor: Facebook profil bez fotografije (slike profila) nije uobičajena pojava. Slika profila učitava se na Facebook s računala ili smartphonea pritiskom na polje „Učitaj sliku profila“ („Upload profile picture“). Za učitavanje s Vašeg uređaja fotografiji je potrebno manje od minute, a moguće ju je naknadno izbrisati ili promijeniti. Naslovna fotografija (Cover photo) najupečatljivija je fotografija Facebook profila nakon slike profila – također promjenjiva po želji.

Napomena: Fotografiju birate sami, no poželjno je da je novijeg datuma, da je donekle kvalitetna i da na njoj nije previše ljudi – kako bi Vas prijatelji mogli lako prepoznati na njoj. Naslovna fotografija predstavlja osobu čiji je profil, a može varirati od fotografije s prijateljima, kadra iz najdražeg filma ili serije, slike iz djetinjstva, s dragog mjesta i sl.

Foto: screenshot facebook.com

5. S kime i kako komunicirati?

Odgovor: U polje „Traži“ („Search“) moguće je upisati ime prijatelja, poznanika ili člana obitelji s kojim biste se htjeli povezati. Kada ga pronađete i prepoznate, dalje je jednostavno – pritiskom na „Dodaj kao prijatelja“ šaljete mu zahtjev za povezivanjem. Ako ga osoba prihvati, daje Vam pristup svom profilu i omogućuje da međusobno komunicirate putem komentara i poruka.

Foto: screenshot facebook.com

Napomena: Na isti način moguće je stupiti u kontakt i s poduzećima, medijima te institucijama putem njihovih službenih Facebook stranica koje služe kao platforma za razmjenu ideja, informacija i komentara.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap