DIP objavio upute za glasanje u nedjelju, evo kako će glasati bolesni i nemoćni

Josip Mihaljević
13. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Državno izborno povjerenstvo objavilo je upute za glasanje na lokalnim izborima u nedjelju 16. svibnja. Opće upute su dosta slične kao i na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, samo ovoga puta maska neće biti preporuka nego obaveza.

Snimak zaslona/Youtube

U nedjelju će se održati lokalni izbori, a dobar dio građana dobit će novog gradonačelnika. Trenutačni gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka nisu u utrci, a u svakom od tih gradova natječe se pregršt kandidata.

Maske su ovoga puta obavezne

Državno izborno povjerenstvo objavilo je tehničke upute biračima. Izbori će biti vrlo slični prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, samo što su tada zaštitne maske bile preporuka, a u nedjelju će biti obavezna. Maske će se morati nositi i na otvorenom, ako se, recimo, čeka u redovima, i ako razmak između ljudi ne može biti veći od dva metra.

Na izborima se možete izboriti za besplatnu masku, jer će biraču koji dođe bez iste masku osigurati predsjednik, odnosno potpredsjednik biračkog odbora.

Biračima se preporučuje da izmjere temperaturu prije dolaska, a ako je ona veća od 37,2 Celzijevih stupnjeva ili druge karakteristične simptome Covida-19, preporuka je da se javite liječniku.

Birač će kratko skinuti masku kada član biračkog odbora bude utvrđivao njegov identitet, a pri ulazu na biračko mjesto morat ćete koristiti dezinficijens. U prostoriju za glasovanje birači ulaze i izlaze jedan po jedan, a u prostoriji ih istovremeno može biti samo onoliko koliko je označenih mjesta za glasovanje.

Kako mogu glasati bolesni i nemoćni?

Ako birač ne može doći na mjesto zbog bolesti, nemoći ili invaliditeta, njemu će doći članovi biračkog odbora. Glasat će se ispred ulaznih vrata u stan, odnosno kuću, a isto vrijedi u slučaju samoizolacije.

Birači zaraženi covidom-19 glasat će uz pomoć druge osobe, koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasački listić, ali će se prije toga sa sigurne udaljenosti morati “pokazati” članu biračkog odbora. Sve radnje obavljaju se ispred ulaznih vrata stana/kuće.

Kako bi ostvarili pravo na glasanje od kuće, morate tri dana prije izbora ili na sam izborni dan do 12:00 kontaktirati birački odbor kako bi ostvarili pravo glasanja. Popis kontakt brojeva biračkih odbora možete pronaći OVDJE.

Hoćete li u nedjelju glasati za stranke ili za pojedince? Glasat ću za:

DIP objavio upute za glasanje u nedjelju, evo kako će glasati bolesni i nemoćni
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap