DHMZ izdao upozorenje za čitavu Hrvatsku, očekuje se obilna kiša

Josip Mihaljević
24. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je u petak upozorenja za cijelu zemlju, a crveni alarm za zagrebačko i karlovačko područje gdje se očekuje obilna kiša i grmljavinsko nevrijeme, pa čak i bujične poplave.

Foto: Youtube screenshot

DHMZ izdao je danas upozorenja za cijelu zemlju, a crveni alarm za zagrebačko i karlovačko područje gdje se očekuje mjestimice obilna kiša i grmljavinsko nevrijeme, a moguće su i bujične poplave.

Narančasto upozorenje odnosi se za Slavoniju, Istru te sjeverni dio Jadrana gdje se očekuje mjestimično obilna kiša, pljuskovi s grmljavinom koji mogu biti lokalni izraženiji te kratkotrajno praćeni olujnim vjetrom, a moguća je i pojava tuče te bujičnih poplava, piše N1.

Nešto jači pljuskovi očekuju se i na srednjem i južnom Jadranu.

DHMZ navodi kako će vrijeme u Hrvatskoj biti promjenjivo oblačno s povremenom kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Drugi dio dana trebao bi biti oblačniji kada će oborine biti češće i obilnije, osobito na zapadu.

Najmanje kiše očekuje se u Dalmaciji, gdje će lokalni pljuskovi doći tek navčer.

Najviša temeperatura bit će između 24 i 29, a na Jadranu od 28 do 32 Celzijeva stupnja.

Unatoč promjeni vremena – biometeorološka prognoza izgleda povoljno

DHMZ također pipše da će biometeorološka prognoza za većinu ljudi biti povoljna, posebice na južnom i sjevernom Jadranu, a najostjeljiviji se i dalje upozoravaju na tople noći.

“U ostalim područjima će biti nešto nepovoljnije nego prethodnog dana, pa se meteoropati upozoravaju na moguću nesanicu, glavobolju, nervozu i loše raspoloženje, a kronični bolesnici na potrebu veće skrbi o zdravlju”, piše DHMZ.

Za sutra (25. srpnja) pak upozoravaju da je kod meteoropata moguć slabiji san, glavobolja, razdražljivost te slabija koncentracija i lošije raspoloženje.

“Kronični bolesnici mogu još uvijek imati veće tegobe vezane uz svoje bolesti. No, u drugom dijelu dana bi se većina ljudi, pa i kronični bolesnici, mogla postepeno početi osjećati bolje u većem dijelu Hrvatske, ali uglavnom još ne u Slavoniji”, stoji u prognozi DHMZ-a.