Demograf Šterc: “Moglo bi nam se dogoditi da uopće nemamo za mirovine”

Jasmina Grgurić
26. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Mirovine u Hrvatskoj ne iznose ni minimalnih 40 posto prosječne plaće, za više od milijun “običnih” umirovljenika prosjek je 2.432 kune, koliko ne ostvaruje većina koja balansira ispod ili na granici linije siromaštva. Pokazatelji koji se jasno zrcale u svakodnevnici dovoljno su crni da nam preostaje jedino da kažemo: “Bit će bolje!” No, hoće li?

umirovljenici

Starijeg stanovništva bit će sve više, no pogled na budućnost nije svijetao

Stručnjaci nam ovih dana šalju više nego ozbiljna i jasna upozorenja koja bacaju sjenu na budućnost Hrvatske i njezine starije stanovnike. Ekonomski analitičar Željko Lovrinčević upozorio je da će naši unuci živjeti lošije nego njihovi djedovi i bake kada dođu u njihovu dob. Naime, izdvajanja za mirovinski sustav u narednim će desetljećima padati, dok će se s druge strane broj starijih od 65 godina povećavati. Analize pokazuju da ćemo za Europskom unijom sve više zaostajati i u zdravstvenim uslugama, kao i dugotrajnoj skrbi za starije.

“Za nekoliko desetljeća unuci će živjeti lošije nego što su živjele njihove bake i djedovi, a to se doista nije događalo. Predviđanja da će za nekoliko desetljeća Hrvatska na mirovine ukupno, iz prvog i drugog stupa, trošiti 8,4 posto BDP– a, da će imati sve veći udio stanovnika iznad 65 i 85 godina znači da će se položaj starije populacije pogoršavati i da će prosječna mirovina biti oko 30 posto prosječne plaće što je znatno lošije od sadašnjih loših 40 posto – upozorio je prije nekoliko dana Lovrinčević.

Ozbiljno upozorenje stručnjaka: 'Naši unuci živjet će lošije nego njihove bake i djedovi'

Neki dan smo u HRT-ovom Otvorenom uvodno mogli čuti kako nas produljenje dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina spasiti neće, jer zemlju mori sve veći broj starijeg stanovništva, sve manje djece, zaposlenih te masovna iseljavanja na rad u inozemstvo. Dvije godine duljeg rada takvu sliku ne mogu popraviti, a radnicima neće donijeti ni bolje radne uvjete, a ni veće mirovine. Plaši nas ministar da će u suprotnom mirovine biti manje i da bi nas vraćanje na staro, ukoliko referendum protiv rada do 67 prođe, koštalo dugoročno 45 milijardi kuna. No, za toliko nam mirovine neće biti veće.

Upozorenje šalje i poznati demograf Stjepan Šterc.

“Nama bi se moglo dogoditi da uopće nemamo za mirovine, s obzirom da nama iseljava veliki dio aktivnog stanovništva. To će izravno utjecati na izvjesnost davanja mirovina, a činjenica jest da će buduće generacije biti ispod razine sadašnjih”, rekao je za RTL demograf Stjepan Šterc.

Demograf Šterc: “Moglo bi nam se dogoditi da uopće nemamo za mirovine”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap