Davor Bernardić: “Ako je netko vjernik trebao bi Crkvi davati iz svoje plaće ili mirovine”

Josip Mihaljević
6. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić danas je u Saboru govorio o reviziji Vatikanskih ugovora. Istaknu je potrebu za obrascem prema kojem bi Crkva transparentnije trebala pokazati na što točno troši novac poreznih obveznika; a posebice je zanimljiva izjava o tome kako bi vjernici iz svojih plaća i mirovina trebali financirati crkvene aktivnosti.

davor bernardic

Foto: Davor Bernardić u Saboru | Youtube screenshot

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je u sabornici danas kako je za modernu i progresivnu Hrvatsku potrebna revizija Vatikanskih ugovora.

“Neprihvatljiva je činjenica da je ta formula sada vezana uz broj  župa, što Crkvu potiče na osnivanje novih župa iako za to nema realne potrebe, s obzirom na sve manji broj stanovnika, a posljedično i vjernika u Hrvatskoj”, rekao je u govornici.

Izrazio je potrebu za financijskim izvješćima Crkve, kako bi građani preciznije mogli znati u što točno Crkva ulaže stotine milijuna proračunskih kuna.

“Crkva definitivno treba pomoć, ali ne tako da političari iz proračuna daju nove kako hoće i crkvenim zajednicima kojima žele. ako je netko vjernik trebao bi Crkvi davati iz svoje plaće ili mirovine, kao što je pirmjer u Njemačkoj, a ne da se uzima od svih građana”, istaknuo je.

Govorio je i o nastavi vjeronauka u školama – iako je SDP stava da vjeronauku nije mjesto u školskim klupama, za postojeći model istaknuo je reorganizaciju rasporeda. Tako bi vjeronauk uvijek bio prvi ili zadnji školski sat, kako ostala djeca koja ne pohađaju vjeronauk ne bi bila diskriminirana.

Davor Bernardić: “Ako je netko vjernik trebao bi Crkvi davati iz svoje plaće ili mirovine”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap