Danas su nam sjele mirovine, evo čemu se možemo “veseliti”

Jasmina Grgurić Zanze
8. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Nakon beskonačno dugog siječnja danas su napokon stigle mirovine. No, s obzirom na sve veće cijene umirovljenici se nemaju pretjerano čemu veseliti. Redovi pred bankama i na bankomatima svakog mjeseca nepregledni, sad je samo pitanje kako ćemo podignute iznose u nekoliko dana kraćoj veljači rasporediti do iduće isplate.

Ilustracija: Baki Jagici za kupovinu od malene mirovine ne ostaje skoro ništa (foto/Mirovina.hr)

Konačno smo i to dočekali, na račune umirovljenika danas su isplaćene mirovine za nikad dulji siječanj. Cijene hrane divljaju, režije stižu na naplatu pa će trebati biti pravi majstor kako bismo do iduće isplate rasporedili podignuti iznos.

Umirovljenici nam često zamjeraju što navodimo prosjek mirovine, ističući pritom ono što i sami naglašavamo, da većina njih prima manje od navedenog iznosa. To zapravo i jest definicija prosjeka koji nije mjerilo. No, prosjek je i te kako važan jer je čak i takva mnogima nedostižna cifra 300 kuna niža od granice siromaštva u Hrvatskoj te čini svega 36 posto prosječne plaće. Riječ je o 2.647 kuna koliko u prosjeku prima nešto manje do 1,14 milijuna umirovljenika.

Već podatak o medijalnoj mirovini daje realniju sliku. Riječ je o iznosu od kojeg polovina prima manje, a polovina više, a on iznosi 2.441 kunu.

Nova medijalna mirovina: Pola umirovljenika prima manje, a pola više od ovog iznosa

Bez mirovina koje Hrvatska isplaćuje u inozemstvo prema međunarodnim ugovorima, umirovljenika u Hrvatskoj je manje od milijun. Od toga, gotovo tri tisuće njih ima mirovinu ispod 500 kuna. Nešto manje od 20 tisuća ima između 500 i 1.000 kuna. Mirovinu od 1.000 do 1.500 kuna prima oko 85 tisuća umirovljenika. Sa iznosima od 1.500 do 2.000 kuna preživljava njih oko 128 tisuća, dok 187 tisuća ima od 2.000 do 2.500 kuna, što je ujedno i najbrojnija kategorija. Ukupno, riječ je o 422.000 tisuće mirovina, bez međunarodnih ugovora, dakle, gotovo polovini. Pritom, više od 100 tisuća umirovljenika preživljava mjesec s manje od 1.500 kuna!

Danas su nam sjele mirovine, evo čemu se možemo “veseliti”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap