Dan grada Zagreba bit će u znaku obljetnice rođenja Marije Jurić Zagorke, a organizirani su razni događaji

Ana Kanazir
30. svibnja 2023.
Novosti
A- A+

Dan grada Zagreba se obilježava 31. svibnja, a ove će godine građani moći uživati u besplatnim koncertima, tematskim šetnjama, projekcijama filmova i slobodnim ulazima u gradske muzeje. Ove godine će obilježavanja Dana grada Zagreba proteći u znaku 150. obljetnice rođenja novinarke i spisateljice Marije Jurić Zagorke.

Zagreb

Zagreb | Foto: Pixabay, mtomicphotography

Poseban program će se održati u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, a raznolik program građane očekuje i u drugim centrima za kulturu u zagrebačkim kvartovima. Odaberite ono što vam se najviše sviđa i uživajte.

[2.3.] Rođena najčitanija hrvatska književnica Marija Jurić Zagorka

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

U 17 sati se u stanu mogu preuzeti misteriozna pisma koja su glavni rekvizit za samostalnu šetnju gradom. Tragovi na papiru su vodič za šetnju gradom i upoznavanje s mjestima povezanima sa Zagorkinim životom. Na istom mjestu se u održava i poseban program u 20 sati.

Centar mladih Ribnjak

U 17 sati, u suradnji s umjetnicima Rezidencije Ribnjak, organizira tematsku šetnju parkom i biografijom Marije Jurić Zagorke u Parku Ribnjak. Istoga dana u 18 sati održat će se dramatizirano predavanje o Zagorki DrugačiJA, dok je u 19 sati na programu koncert Big band Greenhil cluba: Moj Zagreb kak imam te rad.

Program u Ribnjaku završava tribinom novoosnovane inicijative „Zagorke“ koja okuplja dosadašnje dobitnice nagrade Marija Jurić Zagorka Hrvatskog novinarskog društva.

Drugi centri za kulturu

Projekcija dokumentarno-igranog filma „Zagorka“ te razgovor s redateljicom Biljanom Čakić-Veselić i voditeljicom Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke Anom Zbiljski održat će se u srijedu, 31. svibnja u 18:20 sati u Centru za kulturu i informacije Maksimir.

U 18 sati na drugom kraju grada, u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, održat će se likovna radionica „Ilustracija priče, bajke, mitova i legendi prema djelima Marije Jurić Zagorke”.
U Centru kulture na Peščenici u srijedu, 31. svibnja, u 19 sati, bit će svečano otkrivanje biste Zlatka Balokovića, autora Antuna Augustinčića, u suradnji s Glazbenom školom Zlatka Balokovića. U Centru za kulturu i film Augusta Cesarca moći će se razgledati izložba radova polaznika likovne radionice za treću životnu dob Otvoreni atelje.

Pučko otvoreno učilište

Cjelodnevni program organiziran je u Pučkom otvorenom učilištu gdje će se, između ostaloga, moći razgledati izložba knjiga – Marija Jurić Zagorka. U 14 sati za učenike osnovnih škola organiziran je program „Zagorkina priča“ – upoznavanje Marije Jurić Zagorke kroz pripovijedanja o kontekstu vremena u kojem je živjela.

Kulturni centar Travno i Narodno sveučilište Sesvete

Brojni programi u organizaciji Kulturnog centra Travno održat će se i u parku u tom naselju, među kojima je i revija narodnih nošnji zagrebačkih sela, danas urbanih naselja i suvremene modne odjeće inspirirane baštinom i koncert Harmonije disonance koji počinje u 20 sati.

Koncert Zagrebu za rođendan – „Ljubavnici“ Mila Elegović, Mladen Burnać i Damir Gónz organiziran je 31. svibnja u Narodnom sveučilištu Sesvete s početkom u 19:30 sati
Zagrebački orkestar ZET-a započinje s projektom pod nazivom „Glazbena kontrola“, u sklopu kojeg će se na Dan grada 31. svibnja članovi orkestra, od 10 sati, voziti i zasvirati u zagrebačkim tramvajima u centru grada te će na Trgu bana Jelačića u 12 sati imati završni nastup.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap