Da cijepljenje ne smije biti obavezno za starije od 65 misli 50 posto anketiranih!

Jasmina Grgurić Zanze
18. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Ministar Vili Beroš podigao je prašinu među umirovljenicima samo što je spomenuo da bi cijepljenje za starije od 65 godina moglo biti obavezno u slučaju da se epidemiološka situacija ne popravi. Pitali smo umirovljenike u anketi što misle o toj mogućnosti.

Photo: Rawpixel

Više od 1.500 čitatelja sudjelovalo je u anketi portala Mirovina.hr, u kojoj smo prošlog tjedna pitali što mislite o mogućem uvođenju obaveznog cijepljenja za umirovljenike. Kao moguć scenarij, ukoliko broj zaraženih nastavi negativnom putanjom, tu je opciju najavio ministar zdravstva Vili Beroš.

Opciju podržava 21 posto ispitanih

Među četiri ponuđena odgovora, od kojih su dva za i protiv, a dva neutralna, 50 posto sudionika ankete izjasnilo se protiv obaveznog cijepljenja, jer nisu za to da se starije građane prisiljava na tako nešto. Samo 21 posto reklo je da podržava takvu opciju, uz argument da su umirovljenici u pandemiji najugroženija skupina.

Jednak postotak smatra kada bi se obavezno cijepljenje i uvelo da ono mora vrijediti za sve odrasle građane, a ne samo starije od 65 godina, čime jasno poručuju da se ovdje radi o diskriminaciji po dobi. Gotovo 8 posto građana smatra da do obaveznog cijepljenja neće ni doći.

Baka Milica: “Veća je odgovornost na mladima”

“Čujte, ja sam evo u prosincu primila i treću dozu. Tako se osjećam sigurnije, a nuspojava od cijepljenja nikakvih nisam imala. Znam da koronu mogu dobiti i cijepljena, ali vidimo da su simptomi u tom slučaju puno blaži. Naravno, može se dogoditi i da budu jaki, kao i da nekom tko se nije cijepio budu blagi, ali zašto nepotrebno riskirati u ovim godinama?

cijepljenje
[ANKETA] Što mislite o obaveznom cijepljenju za starije od 65 godina?

Čudi me da ljudi i dalje ne vjeruju u ovu pandemiju, a već dvije godine gledamo ljude na kisiku, respiratoru, umiruće… Treba poduzeti što se može. Moja susjeda nije cijepljenja i ja to poštujem, pijemo kavu zajedno i obje se čuvamo, nitko nikomu ništa ne nameće i to je pravo izbora.

Ne mogu ulaziti u to koliko je takva odluka neodgovorna, vjerojatno na neki način i jest prema samome sebi, ali ljudska prava moraju biti na prvom mjestu sve dok ne ugrožavamo drugoga svojim ponašanjem. Stari su doma, čuvaju se, ali mlađi koji se ne žele cijepiti, a posvuda su, puno su veći rizik. Njima uglavnom neće biti ništa, a zarazit će nas rizične” – ispričala nam je 71-godišnja umirovljenica Milica.

Da cijepljenje ne smije biti obavezno za starije od 65 misli 50 posto anketiranih!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap