Da bi isplatila uskrsnice umirovljenicima, Vlada uzela novac namijenjen za osobne asistente i socijalna davanja

Jasmina Grgurić Zanze
22. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Vlada je za ‘uskrsnice’ umirovljenicima osigurala 78,6 milijuna eura. Međutim, taj novac nije bio planiran u državnom proračunu pa se morao uzeti s nekih drugih stavki. Da bi isplatila ovu pomoći starijim građanima, Vlada je smanjila već ranije osigurana sredstva za osobne asistente osobama s invaliditetom, kao i socijalne naknade za kućanstva. A smanjena su i sredstva za isplatu starosnih mirovina. Preraspodjelu sredstava Vlada je objasnila rastom troškova života kao posljedice rata u Ukrajini.

Ilustracija: Pexels

Vlada će uoči Uskrsa umirovljenicima isplatiti još jedan dodatak na mirovinu, o čemu smo više pisali ovdje. Riječ je o svojevrsnoj Plenkovićevoj ‘uskrsnici’ za umirovljenike, a novčana pomoć dolazi neposredno prije parlamentarnih izbora. Čak 830.000 umirovljenika čija mirovina ne prelazi 880 eura, dobit će od 50 do 160 eura, ovisno o iznosu mirovine. Državu će ova isplata koštati 78,6 milijuna eura. Novac za uskrsnice umirovljenicima nije bio predviđen u proračunu pa je Vlada morala posegnuti u sredstva već ranije raspoređena za potrebe ostalih ranjivih skupina.

Manje za osobne asistente i socijalne naknade

Ukrsnice | Ilustracija | Pixabay/Canva
Umirovljenici, stiže još jedan dodatak: Od 50 do 160 eura za sve one s prihodima do 880 eura

Odluka o preraspodjeli otkriva da se novac za umirovljenike pronašao kod drugih ranjivih skupina koje se financiraju iz ukupnog proračuna Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Nova Vlada morat će im nadoknaditi uzeto, jer će u protivnom nedostajati oko 30 posto novca potrebnog za osobne asistente i jednokratne naknade koje isplaćuje Zavod za socijalnu skrb, piše Jagoda Marić za Telegram.hr.

Planirani iznos za osobnu asistenciju osobama s invaliditetom smanjen je s 118,62 milijuna na 83,6 milijuna eura. Jednako tako, u proračunu Hrvatskog zavoda za socijalni rad stavka jednokratnih naknada kućanstvima s planiranih 62,9 milijuna eura smanjena za 20 milijuna. Za 25 milijuna eura smanjen je i proračun Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje namijenjen isplati za starosne mirovine.

Razlog je ‘rast troškova života zbog rata u Ukrajini’

Vlada se u Odluci o preraspodjeli poziva na članak 5. Zakona o izvršenju proračuna koji kaže da se ‘sredstva namijenjena saniranju posljedica narušavanja sigurnosne situacije u Europi zbog agresije na Ukrajinu mogu odlukom Vlade, ako za to postoji mogućnost i sukladno potrebi, tijekom proračunske godine osiguravati preraspodjelom bez ograničenja’.

Novac se preraspodjeljuje ‘zbog osiguranja sredstava radi ublažavanja posljedica rasta troškova života koji su rezultat ruske invazije na Ukrajinu, istaknuli su iz Vlade, piše Telegram.hr.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap