Crveni križ u tjedan dana od potresa podijelio 287 tona hrane, skupljeno 38 milijuna kuna!

Jasmina Grgurić
5. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatski crveni križ priopćio je danas da je na potresom pogođenim područjima u tjedan dana podijelio 287 tona hrane, više od 200 tisuća litara vode te više od 60 tisuća toplih obroka. Putem donacija prikupljeno je 38.5 milijuna kuna. Objavili su i što stanovništvo koje je pretrpjelo štete trenutno treba. Upozorili su i na probleme s lažnim informacijama koje negativno utječu na prikupljanje sredstava.

Foto: Hrvatski crveni križ

Na ime Apela za pomoć stradalima u potresu uplaćeno je  62.480 donacija u ukupnom iznosu od  38.060.728,53 kuna. Na donatorskom telefonu 060 90 11 zabilježeno je 81.120 poziva, što iznosi 507.000,00 kuna (uključujući PDV i naknadu tele operatera), priopćio je danas Hrvatski crveni križ.

U tjedan dana od prvog potresa na pogođenom području Crveni križ podijelio je 287 tona hrane, više od 200 tisuća litara vode, više od 60 tisuća toplih obroka za stanovništvo, više od tisuću paketa dječje hrane i opreme, 52 paketa hrane za životinje, 623 grijalice, 76 agregata uz svu ostalu humanitarnu pomoć.

Trebaju agregati, grijalice, najloni, produžni kablovi…

Mnogi stanovnici bore se s osjećajima straha, neizvjesnosti i panike zbog čega timovi za psihosocijalnu podršku svakodnevno pružaju individualnu pomoć te provode aktivnosti s najmlađima, a do sada je pruženo više od 2.900 usluga psihosocijalne podrške.

Svi koji to žele i u mogućnosti su i dalje mogu pomoći stanovništvu pogođenom potresom, a upute kako nalaze se OVDJE.

“Trenutno je najveća potreba za agregatima, grijalicama, produžnim kablovima, ceradama, najlonom i plamenicima” – kažu iz Crvenog križa.

Osobe s potresom pogođenih područja humanitarnu pomoć, tople obroke i psihosocijalnu podršku mogu svakodnevno primiti na ovim adresama.

Zbog lažnih informacija sve manje donacija

Traži se najbolji model podjele sredstava. Isplate kreću čim se definiraju popisi građana u potrebi.

“Kako bi prikupljena sredstva čim prije bila podijeljena stradalom stanovništvu, Hrvatski Crveni križ inicirao je sastanak s gradonačelnicima triju gradova najviše pogođenim potresom – Glina, Petrinja i Sisak s ciljem ubrzavanja kreiranja popisa građana kojima je pomoć potrebna. Na održanom sastanku razgovaralo se o najboljem modelu podjele sredstava, a dogovoreno je da će isplate krenuti čim se definiraju preliminarne liste.  Na temelju popisa koji gradovi kreiraju i dostave Hrvatskom Crvenom križu isplaćuju se prikupljene donacije stradalom stanovništvu” – priopćili su.

Društvenim mrežama, upozoravaju iz HCK-a, šire se brojne lažne vijesti i dezinformacije. Za ostvarivanje prava na humanitarnu pomoć od građana se ne traže dokumenti, ekipe Crvenog križa redovito obilaze i udaljena sela, a pomoć se pruža svima kojima je potrebna.

“Neistinite informacije koje se šire društvenim mrežama rade direktnu štetu stradalom stanovništvu, opada broj donacija koje će iznimno transparentno biti podijeljene stanovnicima pogođenih područja. Slijedom toga, Hrvatski Crveni križ poduzeo je potrebne radnje pred nadležnim institucijama” – zaključili su.

 

Crveni križ u tjedan dana od potresa podijelio 287 tona hrane, skupljeno 38 milijuna kuna!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap