Covid dodatak: Vaši dodaci uz mirovinu ne smiju prelaziti 4.000 kuna. Evo koji!

Jasmina Grgurić
14. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Kako bi ostvarili pravo na covid dodatak, umirovljenicima mirovina uz dodatke ne smije prelaziti 4.000 kuna. Iz Ministarstva su nam pojasnili o kakvim se točno dodacima radi, odnosno hoće li dodatak dobiti i oni koji uz mirovinu ostvaruju određena socijalna prava. Kako smo već pisali, na dodatak nemaju pravo zaposleni umirovljenici te starije osobe koje primaju nacionalnu mirovinu od 800 kuna. No, što s onima koji uz mirovinu primaju osobnu invalidninu?

stariji par

Foto: Unsplash

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je predstavio odluku o isplati covid dodatka umirovljenicima. Oni s mirovinama do 1.500 kuna dobit će 1.200 kuna, 900 kuna dobit će umirovljenici s mirovinom od 1.500 do 2.000 kuna. Onima od 2.000 do 3.000 kuna ide 600 kuna, a od 3.000 do 4.000 kuna mirovine bit će isplaćeno po 400 kuna dodatka.

Na dodatak, kako smo već pisali, pravo nemaju korisnici nacionalne mirovine od 800 kuna, kao ni umirovljenici koji rade do polovine radnog vremena, čime su obje ove kategorije ostale uskraćene. No, što je s onima koji uz mirovinu ostvaruju dodatke, kao što je primjerice osobna invalidnina?

Dodaci na mirovinu koji ulaze u cenzus

Iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kazali su da se pod mirovinskim primanjima gleda mirovina iz I. i II. mirovinskog stupa, dodatci koji se ostvaruju uz mirovinu i inozemna mirovina, a koji zajedno ne prelaze iznos od 4.000 kuna. Pitali smo ih na koje se to dodatke točno odnosi, odnosno hoće li i oni koji uz mirovinu primaju osobnu invalidninu moći dobiti dodatak te ulazi li on uopće u cenzus.

umirovljenici
Najsiromašniji neće dobiti covid dodatak: Vlada zaboravila na korisnike nacionalne naknade za starije

“U ukupna mirovinska primanja, odnosno predviđeni limit od 4.000 kuna, osim mirovine iz I. i II. stupa te inozemne mirovine, uračunava se i iznos dokupljene mirovine čija je isplata preuzeta prema Zakonu o nastavku isplate dokupljenih mirovina, a koju isplaćuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje na teret državnog proračuna i drugi dodatci koji se isplaćuju uz mirovinu (zaštitni dodatak uz mirovinu koji je ostvaren prema propisima koji su bili na snazi do 31. 12. 1998.)” – kazali su nam iz Ministarstva.

Osobne invalidnine ne uračunavaju se u limit

Pritom se ne gledaju naknade zbog tjelesnog oštećenja i doplatak za pomoć i njegu koji se isplaćuju iz mirovinskog sustava. Osobne invalidnine, neovisno o tome isplaćuju li se iz mirovinskog sustava ili iz sustava socijalne skrbi, ne uračunavaju se u predviđeni limit od 4.000 kuna.

To znači da ako vam je mirovina primjerice 1.400 kuna, a osobna invalidnina 1.500 kuna, dobivate 1.200 kuna dodatka, jer se gleda samo mirovina. Ukoliko vam je mirovina 2.600 kuna, a invalidnina 1.500 kuna, nećete ostati bez dodatka zato što vam ta dva primanja zajedno prelaze 4.000 kuna, nego ćete ući u razred po visini mirovine, odnosno dobiti 600 kuna.

Covid dodatak: Vaši dodaci uz mirovinu ne smiju prelaziti 4.000 kuna. Evo koji!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap