Čistka: Svih 500 obiteljskih domova u tri mjeseca moraju zatražiti novu licencu za rad

Josip Mihaljević
21. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Svi obiteljski domovi koji pružaju usluge smještaja starijim i nemoćnim osobama imaju tri kako bi zatražili novu licencu. Osim što će nadležna županijska tijela pročešljati baš svaki registrirani obiteljski dom u Hrvatskoj, ti domovi će imati i strože uvjete za rad – morat će osigurati usluge socijalnih radnika i fizioterapeuta ili staviti ključ u bravu.

obiteljska kuća

Foto: Pixabay

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kreće u veliku čistku obiteljskih domova, piše današnje tiskano izdanje Jutarnjeg lista. Obiteljskih domova, prema njihovoj evidenciji, u Hrvatskoj ima oko 500, a u njima je smješteno oko 5.500 starijih. Svi ti obiteljski domovi morat će u iduća tri mjeseca zatražiti novu licencu za rad od nadležnih županijskih tijela – a to znači da će baš svaki od njih posjetiti neka vrsta “inspekcije” i utvrditi odgovara li svaki dom propisanim uvjetima.

Uz to, uvjeti će se postrožiti, posebice u vidu stručne pomoći koju je vlasnik dužan osigurati štićenicima. Sve izmjene su nabrojane u novom prijedlogu Ministarstva, odnosno u Pravilniku o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga koji je od jučer u javnoj raspravi.

Vlasnici će morati živjeti u istoj kući sa štićenicima

suzana diklić inspektor
Inspekcija u mjesec dana zatvorila sedam ilegalnih domova za starije!

Tragedija u Andraševcu bi se možda mogla izbjeći, ako bi u objektu u kojem je bilo smješteno tih šest starijih netko doista i bio. Prema trenutačnom Pravilniku, vlasnicima se dozvoljava da usluge smještaja mogu pružati “u drugoj kući, uz uvjet da je u istom dvorištu, pod uvjetom da udaljenost između zgrada nije veća od 50 metara i da je predstavnik obiteljskog doma osigurao skrb o korisnicima na smještaju u svakoj zgradi 24 sata dnevno sve dane u godini”.

U novom Pravilniku – toga nema, što znači da će usluge u obiteljskom domu moći obavljati samo u onim obiteljskim domovima gdje vlasnik doista živi.

Najveća promjena – angažman socijalnih radnika i fizioterapeuta

suzana diklić inspektor
Glavna inspektorica socijalne skrbi otkriva kako devet inspektora nadzire cijelu Hrvatsku

Osim nove licence, vlasnici obiteljskih domova prema novog Pravilniku po prvi puta imaju obavezu osigurati usluge socijalnog radnika te fizikalnog terapeuta, čije se usluge moraju osigurati u dostupnoj zdravstvenoj ustanovi ili vlasnik sam mora angažirati terapeuta koji će dolaziti u dom.

Što je teži stupanj korisnika, to će fizioterapeut morati više vremena provoditi u domu. Za 20 pokretnih korisnika to će biti četiri sata tjedno, dok će za nepokretne štićenike biti potreban angažman od 16 sati tjedno, a za potpuno nepokretne 20 sati tjedno.

Socijalni radnik će na 20 štićenika morati biti raspoloživ osam sati tjedno.

Također, povećava se  broj njegovatelja i medicinskog osoblja za teže bolesne i nepokretne štićenike. Dvostruko se povećava broj potrebnih njegovatelja na 20 korisnika (s jednog na dva) kada je riječ o štićenicima drugog stupnja usluge (ne mogu se u potpunosti brinuti o sebi, no i dalje su pokretni), dok će broj njegovatelja za 20 potpuno nepokretnih osoba narasti na osam.

Osigurati kvalitetniju skrb ili bravu u ključ

dom za starije park
Ako vas je zanimalo što možete dobiti u domu za 6.500 kuna, evo odgovora

Koliko će novi Pravilnik biti uspješan vidjet ćemo za nekoliko mjeseci, kada dođu i prvi rezultati ovih mjera, odnosno kada bude bilo poznato koliko će obiteljskih domova “ispasti” iz sustava jer ne udovoljavaju uvjetima.

Jači angažman medicinskog osoblja, socijalnih radnika i njegovatelja trebao bi i nešto koštati, što znači da bi u obiteljskim domovima mogle rasti cijene smještaja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap