Cenzusi za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje opet rastu, provjerite nove iznose!

Jasmina Grgurić Zanze
2. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Tek što su prije tri tjedna povećani prihodovni cenzusi za ostvarivanje besplatnog dopunskog zdravstvenog osiguranja, prag opet raste, ovoga puta zbog usklađivanja. Novi iznosi za samca i člana obitelji vrijedit će od početka iduće godine!

umirovljenik dopunsko

Foto: Rawpixel

Izmjenama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, prije tri tjedna na snagu su stupili novi iznosi prihodovnih cenzusa za ostvarivanje prava na besplatnu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja. No, oni sada opet rastu, ovoga puta zbog usklađivanja.

Tečaj €/kn: 7,53450

Novi iznosi 2.065,60 kuna po članu, 2.582 kune za samca

Cenzus za samca u studenom je povećan sa 2.047 na 2.500 kuna, a po članu obitelji sa 1.612 na 2.000 kuna. Sada se opet mijenjaju zbog jednogodišnjeg usklađivanja prema rastu plaća i cijena.

umirovljenik dopunsko
Novi cenzusi za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje na snazi: Morate se prijaviti!

Za samca cenzus se povećava za dodatne 82 kune, a za člana obitelji za 65,60 kuna, otkrio je jučer za saborskom govornicom Silvano Hrelja.

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje donijelo je u ponedjeljak, 29. studenog, odluku o usklađivanju novih cenzusa sukladno rastu plaća i troškova života. Tako će od 1. siječnja 2022. godine cenzus za člana obitelji biti 2.065,60 kuna, a za samca 2.582 kune. Pritom se gleda ukupni prihod ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini koji, kada se podijeli s brojem mjeseci, mjesečno nije veći od navedenih iznosa.

Svima koji ostvaruju manje od navedenih iznosa, polica dopunskog zdravstvenog osiguranja ići će na teret državnog proračuna.

Obrađeno čak 7.000 novih zahtjeva

Izraz je to solidarnosti, istaknuo je Hrelja, s onima koji nisu ostvarili dobre prihode, bilo da su mladi ili stari.

A da je povećanje cenzusa već prvih tjedana dalo odlične rezultate govori i podatak da je u deset dana prošlog mjeseca prihvaćeno i obrađeno više od 7.000 zahtjeva za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, što će se ovim dodatnim povećanjem cenzusa, kaže Hrelja, nastaviti i dalje.

Velika je to olakšica od 70 kuna mjesečno brojnim umirovljenicima koji su dosad zbog usklađivanja mirovina ispadali iz ovog prava. Sada će to biti spriječeno redovnim usklađivanjem samih cenzusa.

Što trebate učiniti kako biste ostvarili pravo na besplatnu policu pročitajte na ovom linku.

 

Cenzusi za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje opet rastu, provjerite nove iznose!
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap