Capakova zamjenica u Otvorenom: Mladi, za cijepljenje prijavite bake i djedove, a ne sebe

Josip Mihaljević
29. travnja 2021.
Novosti
A- A+

HRT je jučerašnje ‘Otvoreno’ posvetio cijepljenju. U Hrvatsku su već počele stizati goleme količine cjepiva, a platforma za prijavu za cijepljenje je u raspadu.

pavic simetin

Foto: Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a | Youtube screenshot

U Hrvatsku uskoro stižu goleme količine cjepiva, a platforma za prijavu na cijepljenje se pretvorila u golemu aferu. HRT je jučer emisiju ‘Otvoreno’ posvetio  procesu cijepljenja, a u goste su zvali Ivanu Pavić Šimetin, zamjenicu ravnatelja HZJZ-a, Natašu Ban Toskić, predsjednicu KoHOM-a, Vikicu Krolo, zamjenicu predsjednika HLK-a i Brunu Barišića, epidemiologa koji se iz mirovine vratio pomoći u KB Dubrava.

Komplicirane platforme

Pavić Šimetin je kazala kako sporna platforma Cijepise.zdravlje.hr ima funkciju prikupljanja prijava građana koji se žele cijepiti, a da je sljedeća faza pozivanje građana na cijepljenje putem unesenih podataka.

Međutim, baza s podacima o tomu koji se građanin cijepio, kojim cjepivom i kada pripada drugoj platformi (e-cijepi) u koju se upisuju cijepljeni.

“Još uvijek smo u fazi kada se cijepe osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima. Te osobe moraju imati prednost u cijepljenju. Traje i faza u kojoj se cijepe i osobe mlađe od 65 godina u kolektivima koji su prepoznati da imaju povećani rizik u odnosu na druge kolektive. To je osnovni mehanizam cijepljenja koji imamo u ovom trenutku uz cijepljenje starijih i bolesnih osoba”, poručila je Pavić Šimetin.

Predstavnica obiteljskih liječnika: Ordinacije su nam se pretvorile u pozivne centre

Predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić iznijela je stranu liječnika obiteljske medicine. Kaže da je situacija intenzivna i teška.

“Naše ordinacije su se, u ovom razdoblju dok nije platforma profunkcionirala pretvorile u pozivne centre. Telefoni nam neprestano zvone. Uglavnom su to pozivi u vezi s cijepljenjem. Veliki dio našeg radnog vremena otpada na pozive, savjetovanja, na pokušaje naručivanja pacijenata na zagrebački Velesajam preko sustava e-naruči”, kazala je Ban Toskić.

Istaknula je želju obiteljskih liječnika da platforma što prije funkcionira:

“Očekujemo da logistika i organizacija bude daleko od naših ordinacija. Mi smo se maksimalno angažirali, a kao cjepitelji ćemo se i dalje angažirati i raditi”, kazala je Toskić.

Umirovljeni epidemiolog: U KB Dubravi smo na vrhuncu

Epidemiolog Bruno Barišić jedan je od liječnika koji su se iz mirovine vratili kako bi pomogli zdravstvenom sustavu. Sada je šef kriznog stožera u bolnici KB Dubrava.

“Imamo osjećaj da popušta broj novootkrivenih. Sljedećih nekoliko dana imat ćemo ovakvo opterećenje, onda će potom padati broj prijema novonastalih bolesnika. U KB Dubravi je oko 430 bolesnika”, kazao je.

Otkrio je da se najčešće radi o ljudima između 50 i 70 godina.

Pavić Šimetin: Mladi, prijavite bake i djedove, a ne sebe!

Na kraju emisije voditelj Mislav Togonal pitao je zamjenicu ravnatelja HZJZ-a je li točno da e-pošta s pozivom na cijepljenje građanima često završi u pretincu pošte za koji sustav smatra da nije bitan pa ljudi ni ne dobiju poziv.

Ona je kroz smijeh rekla da je to pitanje za informatičara, a ne liječnika pa dodala:

“Ono što mi sigurno znamo je da naši građani ne primijete nekiput taj mail s kojim su dobili poziv na cijepljenje i zapravo molim ove naše mlađe generacije da prijave starije ukućane – roditelje, bake, djedove, a ne da sebe prijave! I zaborave da imaju roditelje, bake i djedove i da njih trebaju prijaviti i na svoj mail dobiti poziv za svoje bake, djedove i roditelje, evo”, kazala je Pavić Šimetin.

Spornu platformu Cijepise za koju postoji vrlo malo dokaza da funkcionira danas bi na sjednici Vlade trebali komentirati ministar zdravstva Vili Beroš i premijer Andrej Plenković.

 

 

Capakova zamjenica u Otvorenom: Mladi, za cijepljenje prijavite bake i djedove, a ne sebe
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap