Capak: U mjesec dana testirali smo 9500 korisnika domova, preko tisuću ih je bilo pozitivno

Josip Mihaljević
15. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 11 sati. Danas imamo 715 novih slučajeva, a preminule su 33 osobe. Capak je na konferenciji otkrio rezultate masovnog testiranja u domovima za starije.

capak

Foto: Krunoslav Capak | Youtube screenshot

U posljednja 24 sata zabilježeno je 715 novih slučajeva, a broj aktivnih slučajeva iznosi 4653.

Testirano je 5335 osoba.

U bolnici se liječi 1855 osoba, od koji 160 na respiratoru.

U protekla 24 sata imamo 33 preminule osobe, od početka epidemije 4550.

“Sve preminule osobe imale su komorbiditete i to multiple. Prosječna dob preminulih je 75 godina. Najmlađa osoba je imala 55 godina koja je imala evidentiranu dijagnozu dijabetesa”, kazala je Vera Katalinić-Janković.

Zaključno s jučerašnjim danom, cijepljene su 41532 osobe.

Dvotjedna incidencija pala ispod 300

“Što se tiče incidencije, ona je u ovom trenutku ispod 300 – 288,8 je prosjek za Hrvatsku”, kazao je Capak.

Podsjetimo, Capak je ranije rekao da bi popuštanje mjera moglo krenuti kada nam 14-dnevna incidencija na 100 tisuća stanovnika padne ispod 300.

Capak otkrio rezultate brzih testova u domovima

Krunoslav Capak je odgovarao na pitanje s ranijih konferencija o rezultatima brzih antigenskih testova.

“U sustavu domova za starije do sada je testirano, u malo više od mjesec dana, 13157 djelatnika, odnosno 88 posto od ukupnog broja djelatnika. Od svih provedenih, 389 ili 3 posto je bilo pozitivno.

Ukupno je testiran 9491 korisnik smještaja kod pružatelja usluga, od svih provedenih antigenskih testova 1192 ili 13 posto je bilo pozitivno”, kazao je Capak.

Kako su se brzi antigenski testovi provodili po “projektima”, Capak je otkrio brojke za tvrtke:

“Provedeno je 2669 testiranja zaposlenika u firmama u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji od čega je 85 bilo pozitivno što čini postotak od 3,1 posto”, kazao je.

Mjere popuštaju 1. veljače?

Budući da su trenutačne mjere produžene do kraja mjeseca, novinare je zanimalo krećemo li u popuštanje s 1. veljače:

“Meni je potpuno jasan i interes i zanimanje, ali činjenica je da smo tek ovoga tjedna donijeli odluku o produžetku mjera koje traju do 31. siječnja. Nastavit ćemo raditi kao što radimo od početka, a to znači svakodnevno pratiti epidemiološku situaciju i u Hrvatskoj i u zemljama okruženja (…)

U tom smislu ćemo nekoliko dana prije isteka ove odluke koja je sada na snazi na jedan interdisciplinaran način uzeti u obzir sve faktore”, kazao je Božinović.

Dodao je da najaviti nešto danas nije realno te da to neće ni napraviti.

Jesu li brojke pale zbog prirodne prokuženosti?

Novinari su pitali koje su procjene za ukupan broj građana koji su došli u kontakt s virusom. Službeno imamo potvrđeno 214.609 zaraza, a tu još nisu ni oni koji su pozitivni na antigenskim testovima, vjerojatno pozitivni, pa i oni koji su asimptomatski preboljeli koronu.

“Ako pogledate brojke po županijama koliko je to pozitivnih ljudi, vidjet ćete da se tu radi o 4, 5, 6 posto onih koji su pozitivni na PCR-u. To je puno premalo da bi moglo utjecati na epidemiološku situaciju jer u  populaciji još ima jako puno osjetljivih.

Mi možemo špekulirati koliko je ljudi ukupno zaraženo, ali to nitko na svijetu ne zna. Stručnjaci procjenjuju da bi ta brojka mogla biti dva do tri puta ukupno veća”, kazao je Capak.

Capak: U mjesec dana testirali smo 9500 korisnika domova, preko tisuću ih je bilo pozitivno
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap