Capak: “Trebamo se naviknuti i živjeti s koronavirusom među nama”

Josip Mihaljević
30. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je održao konferenciju za medije na kojoj su objavili najnovije informacije u vezi epidemije koronavirusa. Imamo 52 nova slučaja u posljednja 24 sata.

Krunoslav Capak /Snimak zaslona/Youtube)

U protekla 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, kazao je Krunoslav Capak na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva danas iznosi 515. Među njima je 75 pacijenata na bolničkom liječenju, a dvoje ih je na respiratoru.

Ukupno smo od početka epidemije zabilježili 2.777 zaraženih osoba od kojih je 107 preminulo, a 2.155 se oporavilo. U samoizolaciji je 4.510 osoba. Do danas su ukupno testirane 79.104 osobe, od toga 921 u zadnja 24 sata.

“U zadnjih desetak dana nakon jednog povoljnog perioda kada smo kroz 23 dana imali nula ili jednog novooboljelog, broj novooboljelih je počeo rasti. Imali smo u početku nekoliko importiranih slučajeva koji su zbog nepridržavanja epidemioloških mjera, koje su još uvijek na snazi, zarazu prenijeli na kolege na radnom mjestu, na obitelj, na prijatelje s kojima su se te osobe družile i virus je počeo cirkulirati u Hrvatskoj.

Nakon toga smo imali dva žarišta, jedno je Đakovo, također importirani slučajevi, tamo se u samostanu dogodio masovan prijenos infekcije. U Zagrebu nam se također dogodilo žarište gdje kontinuirano imamo veći broj, danas je to 21, a oba žarišta su epidemiološki obrađeni i pod kontrolom su”, kazao je Capak.

Capak je kazao da smo u fazi otvorenih aktivnosti i da je sada najbitnije brzo reagirati i brzo donositi odluke koje će blokirati izvore zaraze.

Božinović objasnio nova pravila za granične prijelaze

Alemka Markotić kazala je da u Klinici za infektivne bolest imaju 30 hospitaliziranih s Covidom-19, a jedna osoba stara 83 godine je danas stavljena na respirator.

Davor Božinović je kazao kako je usuglašavanje o granicama na razini Europske komisije u tijeku.

“Iz svega onoga što će se objaviti, mi smo donijeli svoju odluku, vezana je za privremenu zabranu preko graničnih prijelaza. Izmijenjena je na način da se ne odnosi na države EU, države Schengena i pridružene države i državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem. Osobama iz ove kategorije se preporučuje prethodna najava ulaska korištenjem aplikacije Enter Croatia”, kazao je Božinović.

Lista izuzetaka iz gorespomenute odluke je dosta velika, odnosi se na državljane trećih zemalja, na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike, policijske službenike, diplomate, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga, osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih obaveza.

Ako ispunjavaju uvjete, mogu se najaviti preko aplikacije Enter Croatia.

Pitanja o samoizolaciji za putnike iz BiH

Pravilo samoizolacije u slučaju ulaska iz BiH vrijedilo je samo pet dana, novinari su pitali kako je to epidemiološki opravdano i hoće li ti ljudi sada moći napustiti samoizolaciju.

“Kad se donosila odluka o tome da se stavljaju u samoizolaciju, bili su stavljeni epidemiološki argumenti na stol. Mi smo imali tada importirane slučajeve koronavirusne infekcije. To nisu strani državljani donijeli, nego su našli išli tamo iz raznih razloga i vraćali se zaraženi.

Prva mjera koju smo postrožili je mjera samoizolacije. Sada je situacija drugačija, mi nemamo importiranih slučajeva, a Stožeru je naravno epidemiološki argument jedan od argumenata koji se razmatra. Ono što je činjenica, iz BiH smo imali osam importiranih slučajeva i od njih se sedam kontakata zarazilo.

S druge strane, iz Srbije smo imali daleko više – 22 zaražena i 37 kontakata”, kazao je Capak.

Capak je kazao da je jako teško primijeniti epidemiološki argument na ovu situaciju, no da se sve skupa treba sagledati i zaključuje da je vrlo problematično donijeti odluku da građani Srbije mogu neometano ulaziti u RH, a građani iz BiH od koje smo imali tri puta manje importiranih slučajeva ne mogu.

“Sada se virus lakše širi i svi imamo nešto veći broj slučajeva, ali na to se trebamo naviknuti. Trebamo živjeti s koronavirusom među nama, držati se epidemioloških mjera, čuvati se da se ne zarazimo, a naročito trebamo čuvati skupine koje su najranjivije”, kazao je Capak.

Jesmo li otvorili granice da bi birači iz BiH mogli glasati?

Novinari su pitali je li dio motivacije za ovako brzim ukidanjem samoizolacije za one koji ulaze iz BiH možda pitanje predstojećih izbora.

“Vama je poznato da smo mi odluku koju smo donijeli prije nekoliko dana vezali uz odluku kojoj istječe važnost 30. lipnja što je u skladu s europskim preporukama. Danas na razini Europske komisije se donose rješenja za sljedeća dva tjedna, prije svega uvažavajući epidemiološke kriterije, ali ne samo i njih.

Ono što je možda odgovor na vaše pitanje – od prvog dana kada govorimo o preporukama EU, uključujući i današnje preporuke, ono što je sadržaj ove odluke da državljani članice EU predstavljaju posebnu kategoriju”, kazao je Božinović.

Copy link
Powered by Social Snap