Capak otkrio nove kriterije za testiranje i samoizolaciju, optimističan i oko broja zaraženih

Jasmina Grgurić Zanze
21. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, danas je otkrio kakvi će biti novi kriteriji za testiranje i boravak u samoizolaciji. Također, optimističan je i oko pada broja oboljelih, jer je posljednja dva tjedna zabilježen kontinuirani silazni trend.

Krunoslav Capak /Snimak zaslona/N1)

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, otkrio je sadržaj novog dokumenta o koronavirusu. Promjene se u prvom redu odnose na kriterije za samoizolaciju i testiranje. Tako će, umjesto dosadašnjih 14, samoizolacija trajati 10 dana. Kao razlog naveo je da osoba nakon deset dana izolacije više nije zarazna.

 “Ako 24 sata osoba nije imala temperaturu i simptome, izlazi iz izolacije. Izuzetak su teški slučajevi”, rekao je Capak za N1 Televiziju.

U kriterije za testiranje uvedeni su po novom učenici i studenti u domovima, kao i osobe koje idu u škole i fakultete medicinskog tipa, a koje će biti testirane jednako kao medicinsko osoblje. Pritom, prioritet imaju starije osobe i oni koji s njima rade.

Također, osobe koje su bile pozitivne, osobe koje imaju dokazanu potvrdu da su preboljele bolest, tri mjeseca ne moraju ići u samoizolaciju, ako i budu u kontaktu sa zaraženom osobom.

Hrvatska je danas imala 70 zaraženih u posljednja 24 sata, a brojka je manja ponedjeljkom jer je manje testiranja. Capak stoga sutra očekuje veći broj zaraženih slučajeva. Ipak, navodi da dva tjedna imamo kontinuirano silazni trend broja oboljelih.

“Nadamo se da će se taj trend nastaviti” – kazao je ravnatelj HZJZ-a.

Zaključio je kako plaćamo danak velikog broja oboljelih tijekom kolovoza.

“Treba vremena da se razvije teži oblik bolesti i da osoba ide na respirator te da se dogodi loš ishod. Sada plaćamo danak velikom broju oboljelih tijekom kolovoza. Osobe koje su hospitalizirane su one koje imaju teže simptome, kroničnu bolest ili neki drugi komorbiditet. Njih ima negdje oko 2.500, a od početka epidemije do danas nešto manje od 10 posto tih ozbiljno bolesnih koji premine” rekao je za N1 Capak.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap