Božinović: “Trgovci koriste ovu situaciju da bi zaradili na dječjoj hrani, tjestenini…”

Jasmina Grgurić
24. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je u 16 sati redovnu konferenciju na kojoj su izvijestili o novom broju oboljelih od koronavirusa. Od jutra brojka se povećala za 21, zaraženo je sada 382 građana, a govorilo se i o popratnim nuspojavama ove krizne situacije koju pojedini trgovci koriste kako bi dodatno zaradili.

bozinovic

Davor Božinović Foto: HRT Screenshot

Hrvatska od jutra ima 21 novooboljelog građanina od koronavirusa.

“Danas je to sve skupa 67 novih slučajeva, što je ukupno 382, a napravljeno je 3.157 testova. Manje je to i dalje od očekivane brojke rasta. Veseli nas broj ozdravljenih, njih 16, od čega je 14 otpušteno sa  zagrebačke Klinike za infektivne bolesti te po jedan u Rijeci i Varaždinu” – rekao je maloprije ministar zdravstva Vili Beroš.

‘Naše mjere djeluju poput najboljeg antibiotika’

Ohrabruje i situacija u Italiji gdje je u padu broj novooboljelih i umrlih osoba. Ministar je zahvalio medijima koji prenose sve relevantne i točne informacije, građanima koji se pridržavaju uputa, radnicima, pri čemu posebno onima u zdravstvenom sustavu.

“Naše mjere su planske i promišljene da čuvaju zdravlje i život ljudi. One djeluju poput najboljeg antibiotika jer čuvaju naše zdravlje. To je od osnovne važnosti. Od početka govorimo da smo sva naša promišljanja temeljili na stručnim elementima, stoga ću još jednom ponoviti da ja osobno struci vjerujem i poručujem svima vama da također vjerujete struci” – rekao je Beroš.

Ministar Davor Božinović zahvalio je stranim vladama koje su u Hrvatsku uputile pomoć zbog potresa, pri čemu je izdvojio talijansku Vladu koja je poslala 26 šatora na napuhivanje sa svom opremom, što je “vrhunski čin solidarnosti i humanosti” u krizi koju sami prolaze.

Međutim, upozorio je i na zloporabe po pitanju podizanja cijena od strane pojedinih trgovaca.

‘Nećemo zaboraviti kako se tko ponašao u ovoj krizi’

“Kod 17 pravno-poslovnih subjekata je Državni inspektorat uočio da su se višestruko povećavale marže za 27 proizvoda čije smo cijene zaštitili. U tijeku je 47 izvida. Mogu s vama podijeliti razočarenje što među nama postoje oni koji ovu situaciju koriste kako bi dodatno zaradili na dječjoj hrani, pelenama, tjestenini i svemu što nam je potrebno. Nećemo zaboraviti kako se tko ponašao u ovoj krizi” – istaknuo je Božinović.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a,  iznio je podatke oboljelih po županijama:

Grad Zagreb 177, Istarska županija 34, Krapinsko-zagorska 28, Primorsko-goranska 28, Dubrovačko-neretvanska 19, Osječko-baranjska 19, Splitsko-dalmatinska 17, Karlovačka 16, Šibensko-kninska 15, Varaždinska 11, Sisačko-moslavačka 5, Zadarska 3, Zagrebačka 3, Bjelovarsko-bilogorska 2, Brodsko-posavska 2, Međimurska 1, Koprivničko-križevačka 1 i Ličko-senjska 1.