Božić koji će pamtiti: Beskućnik (60) nakon dugo vremena od iseljenika dobio kuću na korištenje

Luka Kalac
6. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Godinama je jedan beskućnik lutao po mjestu u kojem živi, a koje je na glasu kao luksuzno ljetovalište. I dok su brojni turisti ondje trošili nevjerojatne količine novca, 60-godišnji Talijan Pasquale Sergio je tražio koricu kruha. Ovog Božića njegove su molitve uslišane jer je zahvaljujući plemenitim ljudima sit, a dobio je i drvenu kuću na korištenje koju će mu općina renovirati.

Madrac beskućnika i deka

Krevet beskućnika | Foto: Freepik

Priča o talijanskom beskućniku treće životne dobi proširila se nevjerojatnom brzinom u susjednoj nam državi. Nakon što se pročulo za 60-godišnjeg Pasqualea Sergia, mnogi su se smilovali nad njegovom životnom situacijom te su mu slali božićne poklone, ali tu nije kraj. Od ove godine Sergio može napokon živjeti u pravom domu, a to mu je omogućio iseljenik s Eolskog otočja, poznatog kao i Liparsko otočje. U pomoć su mu priskočili brojni drugi mještani.

Beskućnica sjedi na ulici
Pula kao dobar primjer: Predstavljeni modeli i načini kako smanjiti broj beskućnika u ovom gradu

Život beskućnika

Pasquale Sergio je godinama živio pod mostom na području Porticella u Lipariju. Upravo je to mjesto poznato po luksuznom turizmu, a jedina osoba koja je ondje živjela bez hrane, novca, dokumenata i krova nad glavom je Pasquale. Osuđen je na relaciju između obale i mosta gdje se svakodnevno bori za svoju egzistenciju.

Zbog svih tih briga, nije bio ni svjestan da je došao Božić. Srećom, njegov život se promijenio upravo na taj blagdan i to na bolje nakon što je u novinama Notiziario delle Isole Eolie, Giornale di Sicilia i Corriere della Sera, objavljen članak o njegovom životnom putu. Kako je krenulo, Sergio bi mogao uskoro dobiti dokumente i kuću, piše talijanski portal Corriere.it.

Svoj životnu priču Pasquale Sergio je otkrio za potrebe lokalnih novina u predblagdansko vrijeme. Baš u to doba, žena iz Liparija, Federica Puglisi je na društvenim mrežama pokrenula humanitarnu akciju i tako je pribavila hrpu poklona za 60-godišnjeg Pasqualea. Među ljudima velikog srca koji su mu pomogli, pronašlo se i ime iseljenika Sala Cambria s Eolskog otočja koji trenutno živi u Kanadi.

Srećom ovog Božića beskućnik Pasquale nije ostao praznih ruku jer mu je Sal donio prehrambene namirnice i legendarno jelo cannoli za Božić. Nakon što su razgovarali, zaključili su kako je beskućnik poznavao Salovog oca, vlasnika trgovine u Lamiji.

Iseljenik poklonio dom Pasqualeu

Uz Cambria, još jedan iseljenik je bio dirnut ovom pričom. Nakon što je čuo za tešku sudbinu Pasqualea, iseljenik Fausto Mandarano mu je dao vlastitu drvenu kuću na korištenje. Inače, Mandarano je inženjer koji živi u SAD-u i Švicarskoj.

Sada je sve na općini Lipari koja bi trebala renovirati Mandaranovu drvenu kuću za bivšeg beskućnika. Još jedna prepreka s kojom se Pasquale mora suočiti je ona birokratske prirode.

Nakon što su saznali za Pasquale, u pomoć je priskočila i lokalna crkvena zajednica zajedno s donom Gaetanom Sardellom. Zahvaljujući ljudima velikog srca, Pasquale Sergio će nakon dugog niza godina napokon spavati u toplom krevetu pod krovom gdje će se moći skloniti od hladnoće i nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap