Blagdanski stol je ove godine značajno skuplji: Sve namirnice su poskupjele, a jedna posebno odskače

Milan Dalmacija
6. travnja 2023.
Novosti
A- A+

Za Uskrs je bogati blagdanski stol nezaobilazan. Brojne su se usporedbe cijena hrane pojavile ovih dana, no Državni zavod za statistiku usporedio je cijene tradicionalnih uskršnjih namirnica u godinu dana. Dovoljno je reći da su razlike u cijenama ogromne.

šarene pisanice u kolicima za trgovinu

Uskrsna košarica | Foto: Pixabay

uskršnji doručak sastavljen od obojenih jaja, šunke i ukrasa na stolu
Provjerili smo cijene pojedinih namirnica za Uskrs: Evo gdje ćete najjeftinije proći

Uskršnji su blagdani sve bliže, a s njima raste i potrošnja. U našim je krajevima bogati blagdanski stol gotovo nezaobilazan. Nakon što su Nezavisni hrvatski sindikati otkrili koliko stoji uskršnja košarica, mi smo usporedili cijene tradicionalnih uskršnjih prehrambenih proizvoda u četiri trgovačka lanca, o čemu možete čitati ovdje.

No, za točniji pregled stanja cijena na tržištu pobrinuo se Državni zavod za statistiku koji je otkrio detalje o proizvodnji i cijenama uskršnjih proizvoda. Tako znamo da je pala proizvodnja maslina i maslinova ulja, dok je uzgoj morske ribe veći od uzgoja slatkovodne.

No, na blagdanskim stolovima će se naći mnoštvo pisanica. U 2021. godini uzgojeno je 3,2 milijuna kokoši nesilica i 736 milijuna jaja. No, bitnije je to što je u veljači ove godine cijena jaja bila 64,7 posto viša nego u veljači 2022. godine.

Usporedba cijene jaja u veljači prošle i veljači ove godine | Foto: DZS

Rast cijena je vidljiv i kod druge hrane na blagdanskoj trpezi. Tako je u istom razdoblju, od veljače prošle do veljače ove godine svinjetina poskupjela za 10,2 posto, meso peradi za 16,9, krumpir za 19,4, čokolada za 10,8, janjetina i kozletina za 8,9, suho, usoljeno i dimljeno meso za 16,1, a slatkiši su skuplji za 21,4 posto.

Usporedba cijena uskršnjih namirnica u veljači prošle i veljači ove godine | Foto: DZS

Ipak, najbitnije je obiteljsko zajedništvo i okupljanje, jer ono zaista nema cijenu. Nadamo se da će Uskrs svim proći u miru i radosti, bez obzira na inflaciju.

Koliko novca planirate potrošiti na uskrsnu košaricu?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap