Blagdanska košarica veća od mirovine polovine hrvatskih umirovljenika

Jasmina Grgurić Zanze
21. prosinca 2017.
Novosti
A- A+

Koliki su troškovi tročlane obitelji kako bi napunila hladnjak i stol tijekom nadolazećih blagdana, izračunali su kao i svake godine Nezavisni hrvatski sindikati. Tradicionalna blagdanska potrošačka košarica za Božić i Novu godinu u 2017. košta tako 2.068 kuna, dok je lani bila 68 kuna manja. Cifra je to koja se sve više približava prosječnoj hrvatskoj mirovini od 2.317 kune, ali čak polovina njih iznosi znatno manje od toga.

Tradicionalna blagdanska košarica sve je skuplja (Foto: Pixabay)

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za oko 1,1 milijuna umirovljenika u sustavu, njih 94.561 prima mirovinu manju od 500 kuna, 86.639 ima primanja do tisuću kuna, 125.090 dobiva do 1.500 kuna, a 177.383 do 2.000 kuna. U razredu mirovina od dvije do tri tisuće kuna nalazi se najveći broj korisnika, njih oko 365 tisuća, od čega se velika brojka približava nižoj vrijednosti koja seže ispod državnog prosjeka. Među njima je 67-godišnja Marija Škarić koja će za ovogodišnje blagdane potrošiti tek nešto više od 500 kuna, koliko iznosi ona najjeftinija, trećerazredna blagdanska košarica uz mnogo odricanja.

Oslić umjesto bakalara

“To jesu realni troškovi kada uzmete u obzir što bi sve trebalo kupiti, a da nije luksuz. Nekada smo za Badnjak obavezno spremali bakalar, za Božić pekli puricu, a za Novu godinu pola odojka. A gdje su još prilozi, kolači, pića, pokloni za unuke… Ne mora biti pretjerano izobilje, ali što kada vam dođu prijatelji i rodbina? Imam mirovinu 1.900 kuna i kada platim režije ne ostaje mi mnogo. Suprug ima i manje, a uštedimo tako što kupimo malo oslića i krumpira za Badnjak, malu puricu i komad odojka za Božić. Ostalo je za kolače, piće i priloge. Nadodati treba za bor, a ukrase imamo od lani. Unucima sam kupila svakome neku sitnicu za ispod bora” – kaže umirovljenica Marija Škarić.

Ovogodišnja blagdanska košarica koja u najvišoj kategoriji iznosi 2.068 kuna, u skromnijoj 928, a u najnižoj 545 kuna ne obuhvaća troškove poput poklona, bora, ukrasa i dočeka. U odnosu na prošlu godinu košaricu je skuplje za napuniti, a Nezavisni hrvatski sindikati na temelju analiza predviđaju kako će potrošnja u prosincu iznositi čak 12,5 milijardi kuna. Izračun NHS radi na temelju troškova tradicionalne prehrane za Badnjak, Božić, blagdan sv. Stjepana, Silvestrovo i Novu godinu, pri čemu se one najskuplje namirnice zamjenjuju povoljnijim alternativama u skromnijoj i najnižoj kategoriji. Košarice se ne razlikuju samo po sadržaju i njegovoj kvaliteti, nego i normativima jela i pića. Za izračun su korišteni standardni recepti, a cijene su bilježene u raznim trgovačkim centrima i tržnicama.

Skromno kao i svaki dan

Nažalost, podaci pokazuju kako čak trećina hrvatskih umirovljenika živi na rubu siromaštva. Oni si neće moći priuštiti ni najosnovnije ni najpovoljnije varijante kako bi napunili blagdanske stolove. U tu kategoriju pripada i 74-godišnja Barica Krnjaić.

“Mirovina mi je 985 kuna. Od tih novaca pokrijem režije i kupim hrane koliko mogu tako da se za blagdane ne pripremam posebno. Imam svoje kokice, sama napravim mlince, a za suhe kolače s pekmezom uvijek bude. Nisam gladna, ali novca za ništa drugačije nego inače jednostavno nema. Naučila sam štedjeti i živjeti skromno”- rekla nam je baka Barica Krnjaić.”

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap