Blagdani su sve bliže, a cijene su otišle u nebo: Pitamo vas koliko ćete izdvojiti na darove

Luka Kalac
22. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Blagdani su pred vratima  i mnogi su se već opskrbili darovima koje će pokloniti svojoj obitelji i prijateljima. Prema provedenoj anketi, 78 posto građana će kupiti božićne poklone. Iako je to samo za jedan posto više nego što je to bilo lani, ove godine mnogi će odabrati skromniji poklon zbog velikog rasta cijena.

poklon

Ilustracija: Unsplash

Prošlog mjeseca je provedeno zanimljivo istraživanje u sklopu kojeg su anketirani hrvatski građani o njihovim navikama kupovanja kada su u pitanju božićni pokloni. Čak 78 posto građanki i građana će ove godine kupovati blagdanske darove svojim najmilijima. Za razliku od prošle godine, to je jedan posto potrošača više, ali su iznosi potrošeni na poklone manji.

kupovina seniori umirovljenici namirnice šoping
Blagdanska košarica od 98 do čak 417 eura, većina umirovljenika ne može toliko potrošiti

Poskupjela i blagdanska košarica

U to treba uračunati i blagdansku košaricu čija će se cijena ove godine kretati od 98 eura pa sve do 417 eura. Nezavisni hrvatski sindikati izračunali su sastav i iznos tri potrošačke košarice tročlane obitelji za Božić i Novu godinu. U njima se nalaze namirnice za pripremu tradicionalne blagdanske prehrane u najvećem dijelu Hrvatske.

Košarice se ne razlikuju samo po sadržaju, već i po normativima jela i pića koji se smanjuju od bogate prema skromnoj košarici. Podsjećamo kako je najskromnija blagdanska košarica prošle godine iznosila 345,41 eura, što je 21 posto manje. Isto tako je poskupjela i srednja košarica koja se procjenjuje na 176,44 eura što je 15 posto manje nego ovih blagdana.

Koliko ćete potrošiti na božićne poklone?

U našoj anketi pitamo vas koliko ćete potrošiti na božićne poklone. Od ponuđenih odgovora nudimo vam pet opcija, a one su: ‘do 10 eura’, ‘od 10 do 20 eura’, ‘više od 20 eura’, ‘više od 50 eura’ i ‘više od 70 eura’.

Umirovljenici, sudjelujte u našoj anketi i recite nam koliko ćete potrošiti na božićne poklone.

Koliko ćete potrošiti na božićne poklone?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap