Bizarno: Policajac službenim autom ozlijedio pješakinju (71) na zebri, odmah pokrenuta akcija za zaštitu pješaka

Milan Dalmacija
1. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Nakon što je policajac službenim vozilom teško ozlijedio 71-godišnju pješakinju na pješačkom prijelazu, Policijska uprava istarska provest će preventivno-represivnu akciju za zaštitu pješaka. Protiv policajca će biti podnesena kaznena prijava.

policija

Foto: MUP

Nevjerojatna prometna nesreća dogodila se u utorak u Ulici Rade Končara u Poreču. Prema pisanju Policijske uprave istarske, njihov je službenik naletio službenim automobilom na 71-godišnju pješakinju koja je prelazila cestu preko pješačkog prijelaza. Pritom ju je teže ozlijedio.

Iz istarske policije su poručili kako će protiv policajca podnijeti kaznenu prijavu zbog izazivanja prometne nesreće. No, dodali su kako će u četvrtak u Puli provesti preventivno-represivnu akciju Zaštita pješaka. Tom su prigodom objavili i nekoliko savjeta kojih se njihov kolega očito nije pridržavao:

  • Usporite vozila kada se približavate pješačkom prijelazu zbog propuštanja pješaka koji prelaze kolnik
  • Zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz
  • Ne parkirajte vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu

Uz to, podsjetili su i pješake da bi se trebali pridržavati prometnih propisa kako bi zaštitili sebe i druge sudionike u prometu:

  • Koristite nogostup ili drugu površinu za kretanje pješaka, a u slučajevima kada nema nogostupa, hodajte što bliže rubu kolnika
  • Ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga
  • Ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom
  • Pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja!
  • Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, prijeđite kolnik najkraćim putem i to tako da ne ometate promet vozila
policija
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap