Bizaran slučaj: Sud ga kaznio jer nije sredio lažnu mirovinu, a primio je novce za tu uslugu

Josip Mihaljević
23. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Koliko je “namještanje” lažnih mirovina rašireno u Hrvatskoj? Na to pitanje nitko ne može dati konkretan odgovor, ali je uvijek zanimljivo pročitati detalje kada dođe do pokušaja. Najnoviji primjer dolazi nam s Općinskog suda u Sisku koji je osudio čovjeka koji je primio novac da drugoj osobi sredi lažnu mirovinu, iako na kraju do lažne mirovine nije ni došlo.

sudac

Foto: Pixabay

Zagrepčanin D.E. osuđen je na osam mjeseci uvjetnog zatvora u bizarnom slučaju s mirovinama u glavnoj ulozi. D.E. je osuđen jer svom klijentu iz Petrinje M.P. nije sredio lažnu mirovinu, iako je primio novce za tu uslugu.

Osuđenik će morati vratiti novce koje je druga stranka “uložila” u taj protuzakonit čin do kojeg na kraju nije ni došlo.

Slučaj je počeo u siječnju 2012. godine u jednom petrinjskom restoranu, kada je D.E. Petrinjcu ponudio da mu za iznos od 4.000 kuna može osigurati invalidsku mirovinu. Petrinjac je na kraju uplatio 3.700 kuna, ali nikada nije ostvario obećanu invalidsku mirovinu – pa je odlučio ići na sud.

“Nije sredio mirovinu, a uzeo je novac”

Nezadovoljan statusom svoje mirovine, M.P. iz Petrinje od jednog poznanika saznaje za Zagrepčanina koji ima veze u HZMO-u i koji navodno može sređivati mirovine za ceh od 7.000-8.000 kuna.

Nakon što su se čuli, upoznali su se u restoranu i krenuli u dogovore:

Podignuta optužnica protiv 71-godišnjeg lažnog branitelja, htio si srediti veću mirovinu

“Tu mu je optuženik objašnjavao kako se to može riješiti, rekao mu je da će on njemu od nekog drugog dopisati staž koliko fali, rekao je optuženiku da to baš nije zakonito, ali je ovaj rekao da se sve to riješi preko papira u mirovinskom”, stoji u presudi.

Unatoč cijeni od oko tisuću eura, dogovorili su se za manji iznos, a M.P. je malo po malo uplaćivao iznose, ukupno 3.700 kuna.

M.P. je čekao da se problem sredi, ali ništa – od D.E. dobio je informaciju da je negdje zapelo. Navlačenje je trajalo preko godinu dana, a kad je potpuno izgubio strpljenje otišao je do Općinskog državnog odvjetništva u Sisku te podnio kaznenu prijavu što mu D.E. “nije sredio vojnu mirovinu, a uzeo je novac”.

Sudilo mu se za prijevaru, a ne za malverzacije s mirovinama

mito mirovinsko
USKOK protiv šefice odjela u mirovinskom: Sređivala veće mirovine u zamjenu za mito

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku podiže 2015. godine optuženicu protiv D.E. zbog prijevare. On je, naravno, negirao da mu je M.P. uplatio novac, ali svjedok koji ih je spojio potvrdio je sve i rekao da su to bili novci za sređivanje mirovine.

Sud u konačnici osuđuje D.E. na osam mjeseci zatvora uvjetno, može se to tako reći, jer nije sredio mirovinu M.P. i jer mu je uzeo novce. Mora mu vratiti 3.700 kuna i platiti sudske troškove (još 500 kuna).

Kazna zatvora se pak neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

“Na taj način je optuženik lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu oštećenika i naveo oštećenika da uplati  optuženiku 3.700,00 kn čime je onda optuženik pribavio sebi protupravnu imovinsku korist u navedenom iznosu, te su na taj način ostvarena sva subjektivna i objektivna obilježja kaznenog djela prijevare iz čl. 236. stavak 1. KZ/11”, zaključak je Općinskog suda u Sisku.

Bizaran slučaj: Sud ga kaznio jer nije sredio lažnu mirovinu, a primio je novce za tu uslugu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap