Biograd će sklapati ugovore o doživotnom uzdržavanju s umirovljenicima

Josip Mihaljević
18. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Grad Biograd spreman je mjesečno po starijoj osobi izdvajati oko pet tisuća kuna mjesečno za skrb. Uvjet je da se nakon smrti nekretnina prepusti gradu, kazao je gradonačelnik Ivan Knez. A gdje su djeca u toj priči?

Foto: Pixabay

Grad Biograd spreman je skrbiti o svojim umirovljenicima, kad već to ne rade njihova djeca, pod uvjetom da umirovljenici s gradom sklope ugovor o doživotnom uzdržavanju, piše zadarskilist.hr. Podsjetimo, to je model prema kojem nekretnina umirovljenika prelazi u vlasništvo skrbnika tek nakon njegove smrti.

“Jedno od prava koja svaka starija osoba ima je i pravo na skrb. Starijim i nemoćnim osobama mora se omogućiti pravo na dostojanstvenu starost i trajnu društvenu uključenost”, kazao je gradonačelnik Ivan Knez.

Veliko iseljavanje iz Hrvatske dovelo je do ove točke, a mnogi stariji nemaju nikoga od potomaka koji bi se mogao o njima skrbiti u starosti. Mladi ili više ne žive s roditeljima, ili su trajno napustili državu, što znači da svojim roditeljima ne mogu posvetiti dovoljno pažnje.

Iz tog razloga Grad Biograd će preuzeti tu obvezu na sebe, no to znači da će im umirovljenici nakon smrti morati ostaviti svoju imovinu. Međutim, gradonačelnik Knez je istaknuo kako će ugovornom obvezom nekretninu u vlasništvu grada u svako doba vratiti djeci ako im proradi savjest i preuzmu skrb o roditeljima.

“Ne muljamo ili lešinarimo s našim umirovljenicima”

Odgovaramo: Što je posmrtni, a što dosmrtni ugovor?

Knez je kazao kako je cilj zapravo osigurati kvalitetnu uslugu starijim osobama koja će im omogućiti što dulji i kvalitetniji život u vlastitim domovima:

“Skrb može biti i smještaj u domove za stare što bi plaćao Grad Biograd kao i prihvatljive troškove za njihove izvaninstitucionalne potrebe. Dakako, uz uvjet da Gradu nakon smrti prepuste nekretninu ili nekretnine, kuću, stan, zemljište, što će ovisiti o procjeni nekretnine”, kazao  je Knez.

Međutim, napominje kako se ovdje ne radi o već viđenoj muljaži s ugovorima o dosmrtnom uzdržavanju. U toj varijanti se imovina primatelja skrbi još za života prenosi na davatelja skrbi.

“Da se ne bi pogrešno shvatilo, da ne daj Bože nešto muljamo ili lešinarimo s našim umirovljenicima, sačuvaj Bože. Sve će se u sitne detelje znati međusobna prava i obveze”, tvrdi gradonačelnik.

Umjesto dosmrtnih, riječ je o ugovorima o doživotnom uzdržavanju. U tom slučaju nekretnina prelazi u ruke skrbnika tek nakon smrti osobe koja prima skrb.

Djeca će nekretninu moći dobiti natrag, ali pod jednim uvjetom

U pravom planu su ruke koje potpisuju ugovor
SUH zahtijeva ukidanje dosmrtnog uzdržavanja i nadzor ugovora o doživotnom

Knez je mišljenja da nam svima u životu fali više davanja, te da nam treba manje uzimanja:

“Zato će u ugovoru biti obvezna točka po kojoj će Grad Biograd u bilo koje doba prekinuti ugovor o doživotnom uzdržavanju ako djeci proradi savjest o skrbi roditelja. Naravno, ako zatraže i nadoknade prethodne gradske troškove skrbi”, kazao je Knez.

Dokumentacija će se uskoro naći na tijelima gradske uprave. Umirovljenici će, ovisno o kakvoj nekretnini raspolažu, dobiti skrb u iznosu od najmanje 5 tisuća kuna mjesečno:

“Visina gradskog izdvajanja od minimalno 5 tisuća kuna ovisit će o procijenjenoj vrijednosti nekretnine ili nekretnina. Svi potrebni materijali će se na Vijeći naći najvjerojatnije na prvoj sjednici u idućoj godini”, najavio je gradonačenik Knez.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap