Bill Gates dao 150 milijuna dolara kako bi smanjio cijenu cjepiva protiv korone

Jasmina Grgurić Zanze
10. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Bill Gates uplatio je pozamašnu novčanu svotu kako bi u konačnici smanjio cijenu doze cjepiva protiv koronavirusa. Riječ je o vrtoglavom iznosu od čak 150 milijuna dolara. Tim će ubrzati razvoj i distribuciju cjepiva protiv Covida-19 te ga učiniti dostupnim u 92 najsiromašnije zemlje svijeta. Cijena pojedinačne doze pritom neće prelaziti tri dolara.

Bill Gates (Youtube)

Uplatom od 150 milijuna dolara kako bi doza cjepiva protiv koronavirusa bila u konačnici što jeftinija, Bill Gates teoretičarima zavjera, koji ga krive za nastanak ove bolesti, izbio je posljednji adut iz rukava.

Zaklada najbogatijeg čovjeka na svijetu i njegove supruge Melinde novac je uplatila Serum Institutu u Indiji, najvećem svjetskom proizvođaču cjepiva, objavio je Savez za razvoj cjepiva Gavi. Taj novac pomoći će ubrzati razvoj i distribuciju eventualnog cjepiva protiv Covida-19 i učiniti ga dostupnim u 92 najsiromašnije zemlje svijeta pri čemu cijena pojedinačne doze neće prelaziti iznos od tri dolara, piše The Week.

“Previše puta smo svjedočili tomu da najranjivije zemlje budu ostavljene na kraju reda kad je riječ o novim tretmanima, dijagnostičkim postupcima i cjepivima” – kazao je direktor Gavija, dr. Seth Berkley.

bill gates
Bill Gates: "Morat ćete primiti više doza cjepiva, stariji ljudi možda čak i tri!"

Ako su samo najbogatije zemlje svijeta zaštićene, onda će međunarodna trgovina i društvo nastaviti patiti jer će se pandemija nastaviti širiti svijetom, dodao je.

Serum Institut u Indiji jedna je od kompanija koja surađuje s AstraZenecom na proizvodnji cjepiva te je jedan od glavnih opskrbljivača Svjetske zdravstvene organizacije. Ukupno 92 zemlje dobit će cjepivo po sniženim cijenama, a cilj Gavija je prikupiti dvije milijarde dolara za nastavak ove politike.

Copy link
Powered by Social Snap