Bez plaće i mirovine 30 posto Hrvata preživjelo bi samo jedan mjesec

Jasmina Grgurić
14. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Da većina Hrvata ne vjeruje u svijetlu budućnost, potvrđuje istaživanje agencije Improve. Naime, svaki drugi građanin smatra da će gospodarsko stanje biti gore, a 30 posto da bi bez plaće ili mirovine izdržali samo mjesec dana.

Mirovine sve više zaostaju za plaćama i troškovima Foto: Pixabay

Gubitak prihoda “preko noći” nije ništa neobično. Mnogi ljudi ostanu bez posla, ili se između rada i mirovine nađu bez ikakvih primanja. Tako 12 posto ispitanika agencije Improve u sklopu istraživanja o ekonomskoj klimi ne bi moglo pokrivati troškove života bez posuđivanja novca ni tjedan dana, 18 posto mjesec dana, a 28 posto procjenjuje da bi izdržalo do tri mjeseca.

Svaki drugi Hrvat smatra da će u sljedećih godinu dana gospodarsko stanje biti gore, a tek nešto više od trećine da će im se osobna potrošnja i potrošnja kućanstva u idućih godinu dana povećati. Čak 55 posto misli da će im potrošnja ostati na istoj razini kao do sada.

Čak dvije trećine mladih ne štedi za mirovinu: Njihov razlog je starijima potpuno nevažan

Također, još uvijek veliki dio građana ne osjeća ekonomsku sigurnost. Njih 86 posto ne očekuje da će se pozitivni trendovi nastaviti. Razlog je što živimo iz mjeseca u mjesec te nas samo jedna ili najviše tri plaće i mirovine dijele od potpunog siromaštva. Za one koji imaju kredite, to automatski znači deložaciju i beskućništvo.

Razlog je posve logičan, nedostatak ušteđevine koju nije moguće stvoriti, jer malene plaće i mirovine odlaze na osnovne životne troškove pa se nema što staviti na stranu.

Trećina hrvatskih građana očekuje rast stope nezaposlenosti u sljedećih godinu dana, a 42 posto smatra da će ostati na istoj razini, pokazuje istraživanje provedeno na uzorku od 1.000 ispitanika iz Improve online poola.

Nesigurnost stvara i slaba socijalna mreža na koju se osoba ne može osloniti u teškim situacijama, što nije slučaj u razvijenijim zemljama. Upravo je sigurnost temeljna poželjna značajka mladih pa je ujedno i poražavajuća činjenica da ih većina želi raditi u – javnom sektoru.

Bez plaće i mirovine 30 posto Hrvata preživjelo bi samo jedan mjesec
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap