Besplatna usluga prijevoza i pratnje za starije osobe u ruralnim područjima

Jasmina Grgurić Zanze
15. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Kako bi se poboljšao pristup uslugama i kvaliteta života osoba starije životne dobi te smanjila njihova socijalna izolacija Srpsko narodno vijeće je pokrenulo projekt ”Od vrata do vrata”.  Starijima od 65 godina nude besplatne usluge prijevoza i pratnje za obavljanje neophodnih poslova izvan vlastitog doma.

Ilustracija: Rawpixel

Projekt “Od vrata do vrata” pokrenulo je Srpsko narodno vijeće kako bi pomoglo osobama starijima od 65 godina u slabo razvijenim područjima. Nude im besplatan prijevoz i pratnju u obavljanju poslova izvan vlastita doma.

Nabavili su tako tri automobila i angažirali vozače koji će pružati izvaninstitucionalnu socijalnu uslugu prijevoza i pratnje za 120 starijih osoba na području Grada Gline, Grada Benkovca i općine Donji Lapac te okolnih naselja.

”Iznimno se važnom pokazala potreba za takvom uslugom pogotovo kada su u pitanju starije osobe, koje su isključene iz tržišta rada te su samim time slabijeg imovinskog statusa i ne mogu sebi priuštiti platiti taksi ili nekog tko bi ih odvezao gdje im je potrebno. Potreba za prijevozom je velika jer autobusi nisu česti, a stariji moraju liječniku ili u nabavku i često u svom selu nemaju trgovinu”, kaže za ezadar voditeljica projekta Tatjana Dragičević.

U projekt će biti uključeno 120 osoba s navršenih 65 godina i starijih koji će koristiti uslugu prijevoza i pratnje radi odlaska liječniku, kupovine životnih namirnica, obavljanja administrativnih poslova te više od 30 stručnjaka koji će biti osposobljeni u području socijalnih usluga.

Projekt provodi Srpsko narodno vijeće i partneri Grad Benkovac, Općina Donji Lapac, Grad Glina, Vijeće srpske nacionalne manjine Zadarske županije, Vijeće srpske nacionalne manjine u Ličko – senjskoj županiji i Županijsko vijeće srpske nacionalne manjine Sisačko – moslavačke županije.

Projekt je vrijedan oko 1,5 milijuna kuna, sredstva su osigurana iz Europskog socijalnog fonda, a provodi se do 31. srpnja 2022.

 

Copy link
Powered by Social Snap