Barba Ljubo živio je kao beskućnik, a nakon pola stoljeća napokon ima dom

Jasmina Grgurić
26. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Priča o “malom” čovjeku i sustavu najbolje se ogleda na primjeru 79-godišnjeg barba Ljube. Ovaj starac napušten od svih pola stoljeća preživio je bez onog najosnovnijeg – krova nad glavom.

Ljubo Šare Snimak zaslona/HRT

Ljubo Šare rođen je u Galovcu nedaleko od Zadra. Ostao je bez majke, a nova očeva obitelj nije ga prihvatila. Nakon što je odslužio vojsku, završio je na ulici te živio iz dana u dan.

“A ja sve znan raditi, i piturati i betonirati i sve znan raditi osim struje, u struju se ne razumijem, ovo drugo sve znan raditi, nema problema, što vidim jedan put ja shvatim” – rekao je za HRT Šare.

Poznaju ga, dodaje, dućani, doktori i popovi, jer svima radi.

Od svog sitnog rada i dobrote ljudi, na zadarskim se ulicama snalazio gotovo pola stoljeća, a sada je, zahvaljujući zakladi “Djelo ljubavi” smješten u zadarski dom umirovljenika. No, put od ceste do doma nije bio nimalo lagan, jer barba Ljubo nije imao čak ni zdravstvenu iskaznicu.

Barbu su primijetili na ulici, a prepoznali su i njegovu dobrotu, jer iako ni sam nema, voli pomagati i dijeliti. A voli i more, svoju slobodu te ne miruje nikada.

Zanimljivo, iako sada ima topli dom i obroke, ovaj barba koji uskoro puni 80 godina, i dalje radi poneke sitne poslove koji se za njega nađu. Životom u domu nije oduševljen, ali on je svakako bolji od parkova, garaža i hladnih improviziranih skloništa. Kako je navikao na oštre zime, sada mu je prizemna domska soba i – pretopla.

Iako skromni barba nema nikakvih želja, jedna se ipak našla, a to je da dobije – zube.

Barba Ljubo živio je kao beskućnik, a nakon pola stoljeća napokon ima dom
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap