Bandić kreće u gradnju prvog doma za branitelje samce, u najavi još tri ovakve ustanove

Jasmina Grgurić Zanze
21. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Grad Zagreb kreće s projektom gradnje doma za starije branitelje samce. U proračunu je za iduću godinu planirano milijun kuna za projektnu dokumentaciju, a gradnja bi trebala početi u lipnju. No, to nije jedina planirana ustanova tog tipa te bi trebale uslijediti još tri…

Ilustracija Foto: Pixabay

Na području Grada Zagreba živi oko 2.900 branitelja samaca. Njih 260 starije je od 65 godina, a oko 500 ih je na listama čekanja za smještaj u nekim od zagrebačkih domova. Iako im Zakon o braniteljima daje prednost, liste su duge, a čeka se godinama. Za to vrijeme, Hrvatska se suočava sa starenjem svoje osjetljive braniteljske populacije.

Rasteretiti liste čekanja u postojećim domovima

Upravo stoga zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je projekt prvog doma za branitelje samce iznad 65 godina u Golikovoj ulici na prostorima Razvojne agencije Zagreb. Gradnja bi trebala početi u lipnju iduće godine, a investicija vrijedna 12 milijuna kuna osigurat će 50 kreveta. Sredstva bi se trebala osigurati iz Europske unije, a u planu je kasnije i gradnja još tri takva doma, a kako bi se rasteretile liste čekanja u postojećim domovima umirovljenika. Istovremeno, na njima je sve veći broj pripadnika braniteljske populacije.

“Gradnjom ovoga doma branitelji starije životne dobi dobili bi trajan smještaj i sveobuhvatnu skrb. Milijun kuna u prijedlogu proračuna za 2019. namijenjeno je za studiji učinkovitosti i projektnu dokumentaciju. Radovi će početi nakon što Razvojna agencija napusti prostorije” – za Jutarnji list kazali su iz zagrebačkog Gradskog ureda za branitelje. 

Miodrag Demo, gradski zastupnik i predsjednik Skupštinskog odbora za branitelje smatra da takvih domova treba još, upravo zbog sve većeg pritiska branitelja na postojeće domove za starije i nemoćne. Cilj ih je rasteretiti te starijim braniteljima samcima ponuditi smještaj s kompletnim sadržajima i skrbi, u svim dijelovima grada i u blizini bolnica. Smještaj će, ističe, plaćati sami.

Sve više braniteljskih zahtjeva

Da je braniteljskih zahtjeva za domski smještaj sve više, potvrdili su i zagrebački domovi umirovljenika. Pritom, kao najveći problem ističu razliku u dobi, jer je prosječna starost većine korisnika između 80 i 85 godina, s kojima teško mogu ostvariti druženja, stoga pozdravljaju ideju veteranskih domova za starije samce. Pritom, valja se pobrinuti da im se osigura dovoljan broj sadržaja kroz dan za ovu ranjivu populaciju.

Dok struka i dio javnosti pozdravlja ovu ideju, dio građana smatra kako branitelje na ovaj način ne treba privilegirati i izdvajati ih kao neku posebnu, važniju grupaciju. Mnogi će reći kako domova za starije generalno nedostaje te kako bi se oni trebali graditi za sve, jer u njih branitelji ionako imaju prednost.

Što mislite o gradnji izdvojenih domova za starije branitelje samce u Zagrebu?

 

 

Bandić kreće u gradnju prvog doma za branitelje samce, u najavi još tri ovakve ustanove
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap