Bakina kuhinja: Prhka pita s blitvom dostojna je zamjena i za ručak

Jasmina Grgurić Zanze
1. rujna 2024.
Novosti
A- A+

Prhka pita s blitvom ili nekim drugim povrćem, poput špinata ili poriluka, izvrstan je zalogaj koji može zamijeniti i ručak. Priprema zahtjeva malo truda, ali rezultat je odličan. Prhko tijesto traži malo vještine, ali jednom kad se savlada, može se praviti u brojnim slatkim i slanim kombinacijama.

Prhka pita s blitvom | Mirovina.hr

Prhka pita s blitvom | Mirovina.hr

Ako više ne znate što biste s povrćem, vrijeme je da napravite slanu prhku pitu. Premda je pita na ovim prostorima sinonim za kore od kojih se rade slane i slatke štrudle, ovdje je riječ o klasičnom prhkom tijestu. Baš onakvom kakvo nam treba za kekse ili pitu od šljiva. Takve prhke pite nazivaju se još tart ili quiche, ovisno je li nadjev sladak ili slan i pravi li se gornji pokrov od tijesta.

U svakom slučaju, ova slana inačica, koju možete nadjenuti blitvom, špinatom ili nekim drugim povrćem po izboru, poput poriluka, izvrstan je zalogaj, a može zamijeniti čak i ručak. Naša prhka pita s blitvom zahtjeva nešto malo vještine i vremena, ali nimalo nije komplicirana. Količine možete smanjiti, ovisno o veličini kalupa i broju kušača.

Prhka pita s blitvom | Mirovina.hr

Prhka pita s blitvom | Mirovina.hr

SASTOJCI:

  • 300 grama oštrog brašna
  • 150 grama maslaca
  • 500 grama blitve
  • jaje
  • dva režnja češnjaka
  • 100 grama naribanog sira
  • sol, papar i začini po želji

PRIPREMA:

  • Brašno trljajte s hladnim maslacem narezanim na listiće ili komadiće. Kada ste dobili jednoličnu smjesu, dodajte pola šalice jako hladne vode i brzo zamijesite tijesto
  • Tijesto omotajte prozirnom folijom pa ostavite u hladnjaku barem pola sata
  • Za to vrijeme očistite blitvu. Blanširajte je u vreloj vodi ili kuhajte kratko, svega nekoliko minuta dok ne povene. Kada je gotova, dobro je ocijedite i pirjajte još neko vrijeme na malo maslaca, da ispari višak tekućine
  • Kada je blitva gotova, pustite da se malo prohladi pa umiješajte jedno jaje, sol, papar i sir
  • Tijesto prerežite na jednake polovice. Jednu razvaljajte u krug i stavite na dno kalupa (koristili smo onaj za torte promjera 26 centimetara, ali može i neki drugi). Kalup smo obložili papirom za pečenje. Višak tijesta lagano pritisnite uz rub kalupa
  • U pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva zapecite donju koru pa nakon desetak minuta izvadite iz pećnice. Rasporedite nadjev na koru, razvaljajte gornju koru i prekrijte nadjev i spojite rubove. Izbodite vilicom i pecite najmanje pola sata na 180 stupnjeva. Ako želite da vam pita jače porumeni, premažite koru žumanjkom.

Sve recepte iz Bakine kuhinje možete pogledati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap