Bake kao ključ evolucije? Nova istraživanja pokazuju da su bake igrale puno veću ulogu nego danas

Josip Mihaljević
24. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Zapisana povijest počela je ugrubo prije nekih 5 tisuća godina, a najraniji pronađeni ljudski fosili su čak 200.000 godina stari. Antropolozi i primatolozi koji istražuju taj “nezapisani” dio povijesti ovih dana objavili su istraživanje o ulozi baka u najranijim civilizacijama. Rezultati upućuju na to da su one igrale ključnu ulogu u preživljavanju, a time i u ljudskoj evoluciji.

bake povijest

Foto: YouTube screenshot

Muškarci naoružanim primitivnim kopljima, lukovima i strijelama okružuju veliku i egzotičnu životinju. Nakon što je ubiju, veselo je odnose u “kamp” kako bi nahranili svoje obitelji i širu zajednicu.

Tako otprilike izgleda dominantna misao o najranijem preživljavanju prvih ljudi, prije više od stotinu tisuću godina, piše npr.org.

Najnovija istraživanja raznih antropologa, primatologa i razvojnih psihologa ovih dana stvaraju i slikaju drugačiju sliku povijesti. Zvijezde njihovih istraživanja nisu muškarci, nego – bake!

Muškarci nisu bili toliko uspješni u lovu koliko se misli

Kristen Hawkes je antropologinja na Sveučilištu u Utahu. Kako bi istražila dinamiku u najranijoj povijesti, počela je istraživati primitivno pleme Hadza, koje već 10.000 godina živi istim načinom života na današnjem prostoru sjeverne Tanzanije. Ne uzgajaju ni hranu ni stoku, niti grade trajne nastambe za život. Grupe poput njih su, Hawkes tvrdi, najbliže što možemo doći proučavanju rane ljudske civilizacije.

Hawkes je provela mnogo vremena s njima i provodila istraživanja. Gledala je koliko hrane određeni članovi zajednice donose u kampove, a rezultati ne odgovaraju dosadašnjem viđenju tog dijela povijesti.

Posebice što se tiče muškaraca, koji svakodnevno odlaze u lov i gotovo uvijek se kući vraćaju s praznim rukama. Prosječan lovac bio je uspješan 3.4 posto puta, a ako je išao u lov svaki dan, to znači da je nešto ulovio 12 puta godišnje. Da je njihova zajednica ovisila samo o njima, umrli bi od gladi.

Žene svih dobi osiguravale kalorije za čitavu zajednicu

Starija je i od Hajduka: Baka Anđa proslavila 108. rođendan

Nakon što je provela veći broj sa ženama, koje su dnevno odlazile u “sakupljačke” zadatke, donoseći kući razne plodove, došla je do zaključka da su one osiguravale većinu hrane za njihovu zajednicu.

Većina njih je kopala gomoljike biljke i lukovice. Njihov uspjeh ovisio je o preživljavanju njihove djece, a korelirao je s time koliko će njeni potomci poživiti. Ali nešto iznenađujuće se dogodilo kada bi majka rodila svoje drugo dijete. Ta korelacija je “nestala”, a pojavila se nova. Uspjeh drugog djeteta ovisio je o tome koliko je baka uspjela skupiti hrane!

Svi zaključci njenog istraživanja upućuju na to da je uspjeh i preživljavanje djeteta više ovisilo o bakama, nego o ocu djeteta.

Hawkes tvrdi da su bake bile ključne u osiguravanju preživljavanja svojih unuka. Povezala je to s evolucijom, koja uvijek djeluje na precizan i smislen matematički način. Ako je uspjeh djeteta ovisio o bakama, to je značilo da je evolucija “odabirala” starije žene da duže žive, a od toga je koristi imala čitava vrsta.

Copy link
Powered by Social Snap