Bake i djedovi, iznenadite svoje unuke za prvi dan škole i pomozite im!

Jasmina Grgurić
31. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Vaši će unuci u ponedjeljak iznova sjesti u školske kupe, a nekima od njih bit će to prvi put. Uloga baka i djedova u procesu školovanja iznimno je važna. Pripremili smo stoga nekoliko savjeta koji će vam dati ideju kako da date svoj doprinos, ublažite tremu i stres oko prvog dana te pomognete dalje.

Razgovarajte i učite sa svojim unucima Foto: Pixabay

Uživanje s unucima tijekom ljetnih praznika završilo je. Neki će u učionicu sjesti po prvi put, a do škola će ih otpratiti ne samo roditelji, nego i uzbuđeni bake i djedovi. I oko onih malo većih zasigurno će vladati uzbuđenje zbog povratka u školske klupe. Kako biste svojim unucima, ali i djeci, ublažili stres koji pritom osjećaju, možete dati svoj doprinos. Donosimo vam popis ideja na kojima će vam i jedni i drugi biti zahvalni. Ne zaboravite, nikad nije kasno da se uključite!

Upalite pećnicu!

Ima li išta bolje od toga da svoje unuke u nedjelju iznenadite finim domaćim keksima ili kolačima? Sigurno već znate koja im je omiljena slastica iz vaše pećnice. Možete im složiti i paketić koji će moći ponijeti u ponedjeljak u školu i podijeliti sa svojim vršnjacima. Takva gesta sigurno će im ublažiti tremu oko prvog dana povratka u školske klupe. Iznenaditi ih možete i s čestitkom u kojima im želite sve najbolje u novoj školskoj godini, a dobro će doći i neka vesela olovka s omiljenim likovima iz crtića.

Uključite se u nabavku

Zamolite svoju djecu da vam prepuste dio liste za nabavku potrebnih stvari. Tako se možete sami uključiti u kupovinu i nabaviti nešto na što su oni zaboravili ili jednostavno ne stignu kupiti. Ne mora to biti ništa veliko, već će i koja bilježnica, knjiga ili šlape biti od velike pomoći. Ponuditi se možete i za kupnju ruksaka, kutije za užinu ili opreme za tjelesni. Uzmite u obzir ukuse vaših unuka, a najbolje bi bilo da ih povedete sa sobom u kupnju.

Zatražite kalendar obaveza

Nije sve u novcu pa tako možete pomoći i na druge načine, uključivanjem u školske i izvannastavne aktivnosti. Pomoći možete oko određenih projekata iz likovnog ili biologije te se ponuditi da pokupite unuka nakon škole ukoliko su roditelji na poslu. Prvih dana podrška je najvažnija, dok se svi ne poslože u novoj rutini. Budite podrška i na nastupima i sportskim događanjima vaših unuka.

Pratite školske obavijesti

Roditelji ne stignu sve sami pa možete ‘baciti oko’ na školske obavijesti na njihovim internetskim stranicama ili putem maila. Ukoliko postoji mogućnost slanja informacija, ponudite i vašu mail adresu kao kontakt kako biste mogli sudjelovati u planiranju i izvršavanju obaveza. Predstavite se učiteljima i nastavnicima, pogotovo ako ćete vi biti ti koji će često sudjelovati u aktivnostima i dolaziti po unuka.

Uključite se u školske aktivnosti

Škole često organiziraju razna događanja vezana za prigodne datume, poput dana kruha, ili humanitarne akcije. Roditelji su često prezaposleni kako bi pekli kruh ili skupljali donacije za učenika u potrebi pa vi bude ti koji će staviti na raspolaganje svoje vrijeme, ali i vještine.

Čestitajte im na uspjesima

Roditeljima se često podrazumijeva da im dijete niže petice u školi i ne misle da im na tomu treba posebno čestitati. Zato su tu bake i djedovi koji imaju priliku pokazati da uistinu cijene njihov trud i zalaganje. Naravno, to ne znači da za svaku peticu trebate imati neki poklon, ali veće uspjehe možete nagraditi čestitkama ili nekom sitnicom kojom ćete pokazati da ih podržavate.

Pomozite oko gradiva

Pokažite interes za lekcije koje vaši unuci uče i potičite ih na učenje i izvan učionice. Razgovarajte s njima o tome što im se u školi najviše sviđa, koje predmete vole te podijelite s njima vaša iskustva iz školskih dana. U edukaciji im možete pomoći primjerima iz života i prirode koja nas okružuje. Budite otvoreni za pitanja i pokušajte naći odgovor koji će ih potaknuti na učenje kroz zabavu.

 

Bake i djedovi, iznenadite svoje unuke za prvi dan škole i pomozite im!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap