Baka Roza svakog dana već pola stoljeća radi jedno te isti posao, za 300 kuna!

Jasmina Grgurić
7. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Baka Roza Malovec ima 90 godina, no to je nimalo ne sprječava da svakoga dana ne dođe obaviti svoj pomalo neobični radni zadatak. I tako već 50 godina, bez obzira na svetke i petke. Jer, vodostaj rijeke Sutle netko izmjeriti mora.

Baka Roza 50 godina mjeri vodostaj (Snimak zaslona/RTL Direkt)

Gospođa Roza Malovec (90) svakog dana dolazi obaviti svoj nimalo jednostavan radni zadatak – izmjeriti vodostaj rijeke Sutle, i tako već 50 godina. Ne samo vodostaj, nego i temperaturu, nakon čega sakupljene podatke šalje Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Da stvar u rukama gospođe Roze nije nimalo bezazlena svjedoči i opasnost od pada i utapanja. No, vrijedna baka se ne boji. Nedavno je pala, pa joj u poslu pomaže sin, dok je sve drugo odradila sama, bez obzira na vremenske prilike i blagdane. Jedva je, kaže, spasila živu glavu.

Postolara Željka (71) nije zaustavio ni potres. Otvorio vrata radionice i poručio: "Radit ću dok ne umrem!"

“Kako sam to mjerila, tako mi se poskliznilo dole i upala sam unutra, jasno. Ali, ne bih se utopila, nekako sam se ipak iskoprcala, držala sam se za grane, tako da sam izašla sva mokra i onda tuda dole otišla da me nitko ne vidi dok nisam došla do kuće” – ispričala je Roza Malovec za  RTL.

Sve je počelo 1964. godine kada je bila velika poplava. Hidrometeorološki zavod izgradio je stanicu i ponudio joj posao. Prvih je godina dobivala 200 kuna mjesečno pa se kasnije to popelo na 300. S bogatim životnim iskustvom kaže ipak da ništa u životu ne bi mijenjala.

Ljude za koje je radila nikad nije upoznala, ali u 50 godina nije dobila nijedan prigovor na račun svog rada. A to govori mnogo.

 

Baka Roza svakog dana već pola stoljeća radi jedno te isti posao, za 300 kuna!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap