AZOP upozorava: Facebook stranice smišljaju lažne nagradne igre kako bi prikupljali vaše osobne informacije

Josip Mihaljević
4. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) objavila je priopćenje građanima zbog velikog broja upita koje zaprimaju u proteklih nekoliko dana. Naime, lažna Facebook stranica Arena Centra Zagreb osmislila je nagradnu igru u kojoj su od korisnika tražili osobne podatke i fotografije osobnih iskaznica…

Foto: Pixabay

Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka javljaju kako u proteklih nekoliko dana od strane građana zaprimaju veći broj upita i predstavki u svezi prikupljivanja i daljnje obrade njihovih osobnih oppdataka.

Točnije, prikupljanje osobnih podataka i fotografija osobnih iskaznica, u svrhu provođenja lažne nagradne igre putem lažne Facebook stranice Arena Centra Zagreb.

Mišljenja su kako postoji sumnja u moguće počinjenje kaznenih djela iz članka 146. Kaznenog zakona “Nedozvoljene uporabe osobnih podataka”, kao i drugih kaznenih djela, za čije su istraživanje i procesuiranje nadležni Policija i Državno odvjetništvo. Sve građana koje naiđu na Facebook stranice s lažnim nagradnim igrama upućuju da iste prvenstveno prijave nadležnoj Policijskoj postaji.

“Agencija za zaštitu osobnih podataka kao mjerodavno tijelo u području nadzora nad zaštitom osobnih podataka preventivno savjetuje građane da je potreban pojačani oprez u bilo kakvom disponiranju sa osobnim podacima, osobito putem interneta. Mole se građani da postupaju s osobitom pažnjom, odgovorno i kritički te da iste ne prosljeđuju nepoznatim kao i nedovoljno poznatim osobama čiji identitet nije mogće prethodno utvrditi”, zaključuju iz AZOP-a.

Lažne Facebook stranice mogu nositi ime popularnih trgovačkih lanaca ili tvrtki, poput Arena Centra Zagreb, WESTGATE Shopping City, City Centar One, Konzum, Huawei, INA itd. U zamjenu za vaše osobne podatke, građanima obećavaju kupone u nepostojećim nagradnim igrama, koje nećete moći iskoristiti u tim trgovinama, budući da stvarne trgovine s njima nemaju veze.

O svemu se još u kolovozu oglasila prava stranica Arena Centra, kada je ovaj trend počeo:

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap