Automobili koji sami voze zvuče odlično za umirovljenike, no jesu li?

Josip Mihaljević
29. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Automobili koji sami voze su budućnost prijevoza i oni bi mogli stići prije nego što mislimo. Njemačka je prva zemlja u svijetu koja ih je legalizirala (2017. godine) i već su se bacili na izgradnju infrastrukture koja bi ih mogla u potpunosti omogućiti. Zvuči sjajno za umirovljenike, no je li?

automobil

Foto: Youtube screenshot

Kada su samovozeći automobili postali stvarnost, vjerovalo se kako će umirovljenici od te tehnologije imati najveću korist. Sjednete u automobil, napišete adresu gdje želite ići i zavalite se u sjedalo. Automobil bi poštivao prometne propise do detalja i u najvećem broju slučajeva bi bilo kao da ste u taksiju.

Međutim, veliki preduvjet za samovozeće automobile je odgovarajuća infrastruktura. Automobilu nije jednako lagano “izračunati” ponašanje na nekoj kvalitetnoj autocesti i na nekim lošijim cestama. Ponekad je potrebno iz automatske vožnje prebaciti na ručnu vožnju, a upravo se tu rađaju problemi za starije ljude.

Sveučilište u Newcastleu provelo je istraživanje koje pokazuje da bi taj problem za starije ljude bio prevelik. Postojeća tehnologija zahtjeva poprilično brz prelazak iz automatske u ručnu vožnju kako bi preuzeli kontrolu nad vozilom zbog problema s infrastrukutrom i drugih nepredvidivih scenarija.

Reakcijsko vrijeme kod starijih ispitanika bilo je značajno sporije nego kod mlađih ispitanika, što bi u nekim situacijama zasigurno vodilo do nesreća.

Većina samovozećih automobila na tržištu će u idealnim situacijama moći napraviti potpunu vožnju, dok će se na nekim cestama i zavojima morati odgovornost vožnje prebaciti na vozača. Naravno, postojat će i oni automobili koji neće nikako trebati pomoć čovjeka pri vožnji, ali takvi modeli će biti toliko skupi i samim time izvan dosega umirovljenika.