Vraćamo li se u prošlost? Austrija kao mjeru štednje preporuča tuširanje u hladnoj vodi, debele čarape…

Milan Dalmacija
13. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Austrijske su vlasti izdale mjere štednje kojima nastoje navesti kućanstva da tijekom zime smanje potrošnju energije za barem 11 posto. Preporuča se tuširanje u hladnoj vodi, smanjivanje grijanja, sporija vožnja, a od mjera će, među rijetkima, biti pošteđeni i domovi za starije.

radijator

Foto: Pixabay

Austrijske su vlasti predstavile svoju kampanju o štednji energije, koju su nazvali “Misija 11”. Cilj te misije, kako je objasnila ministrica energetike i zaštite okoliša Leonore Gewessler, jest da svako kućanstvo uštedi prosječno 11 posto energije. Kako bi to postigli, tamošnja je vlada izdala upute, odnosno preporuke o štednji, prenosi Večernji.

Neke od preporuka su da se građani ne kupaju u kadama, već da se tuširaju hladnom vodom. Ako je voda topla, onda je poželjno “vojničko” tuširanje, jer se navodno sa svakom minutom kraćeg tuširanja štedi 20 posto energije.

Grijanje bi trebalo smanjiti za barem dva stupnja, a austrijski mediji sarkastično navodi kako to znači nošenje debelih čarapa. Temperatura će u svim javnim ustanovama, osim škola, vrtića, bolnica i domova za starije osobe, biti tijekom zime ograničena na najviše 19 stupnjeva.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Štednja i na struji

racun struja HEP
Diljem Europe zaoštravaju se mjere štednje: u Italiji su najavljene kazne, u Hrvatskoj vrijede slična pravila

Osim toga, preporuča se da kućanski aparati budu isključeni iz utičnica kada ne rade, jer se time štedi oko 10 posto električne energije. Preporučljiva je i zamjena običnih žarulja LED rasvjetom, uz napomenu kako se time štedi čak 94 posto električne energije. Preporuke vlade sadrže i načine kako štedljivije prati posuđe i rublje.

Osvjetljenje javnih zgrada gasit će se iza 22 sata, dok će javna rasvjeta ostati uključena zbog opće sigurnosti. Zbog ušteda preporuča se vozačima da uspore tijekom vožnje gradom, da običnim prometnicama ne idu brže od 80 kilometara na sat, a na autocestama je “ograničenje” 100 km/h. Uz to, od vozača se očekuje prelazak iz automobila u javni prijevoz ili na bicikle. Ako već idu automobilom, neka se ne voze sami, a poželjno je provjeriti i tlak u gumama barem jednom mjesečno.

Mjere za pušače

Ministrica Gewessler je proteklog vikenda zatražila micanje grijalica s terasa ugostiteljskih objekata, čime su nezadovoljni ugostitelji, ali i pušači, koji ne smiju pušiti u zatvorenim prostorima. Mnogi su zbog toga zabrinuti da bi se mjerama štednje moglo potaknuti širenje covida.

Ministrica Gewessler je navela kako je razlog uvođenja mjera štednje rat u Ukrajini i nepouzdana opskrba energentima iz Rusije. Dodala je da su skladišta plina u Austriji popunjena 70 posto te je pozvala sugrađane da se pridruže vladinoj kampanji kako bi što lakše prebrodili zimu.

U Hrvatskoj su, kao mjere štednje, zasad izdane samo upute o grijanju stanova, s preporukama o maksimalnoj temperaturi.

Vraćamo li se u prošlost? Austrija kao mjeru štednje preporuča tuširanje u hladnoj vodi, debele čarape…
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap