Astronomske cijene pogreba u Hrvatskoj: Postoje povoljniji načini ukopa, a jedno rješenje ne stoji ni centa

Luka Kalac
6. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Posljednjih godina cijene pogreba su iznimno visoke. Prateći trend rasta cijena u pogrebnim uslugama, vrlo je vjerojatno da ta cijena neće tako brzo pasti. Cijene pogreba variraju od grada do grada, kao i o zoni ukopa na određenom groblju, pa tako ćete morati izdvojiti čak do 12.276 eura za grobno mjestu u Velikim arkadama na Mirogoju. U porastu je i sve veći broj kremacija, a postoji i opcija za one koji žele svoje tijelo donirati Medicinskom fakultetu koje o svom trošku kremira pokojnika ili ga pokopa u obiteljsku grobnicu.

Zagrebačko groblje Mirogoj iz zraka.

Foto: Facebook Screenshot / Zagreb from above

Bilo je samo pitanje vremena kada će se rast cijena i mnogobrojna poskupljenja reflektirati i na cijene pogreba u Hrvatskoj. Cijena samog ukopa ovisi i o regiji gdje će obitelj sahraniti pokojnika. Tome treba dodati i kako je sve veći broj ljudi koji se odlučuju za kremiranje, koje je u određenim gradovima čak i povoljnije od uobičajenog pogreba.

krematorij
Polaganje urne: U posljednje vrijeme je sve popularnije kremiranje, a saznali smo i gdje se može prosuti pepeo pokojnika

Obitelji pokojnika moraju izdvojiti oko 2.000 eura za pogreb u Zagrebu

Cijena lijesa, prijevoza preminule osobe, glazbe ili zbora te ostalih dijelova posljednjeg ispraćaja u Zagrebu se kreće od otprilike 2.000 eura. Riječ je o cijeni prosječnog ispraćaja, što znači da postoje nešto povoljnije, ali i daleko skuplje varijante što prvenstveno ovisi o opremi i dodatnom sadržaju.

Posljednjih godina narasle su cijene pogreba u Zagrebu i to ponajviše u segmentu pogrebne opreme, a sve je popularnije kremiranje koje je jeftinije od tradicionalnog ukopa, izjavio je Renato Habulin iz tvrtke za pogrebne usluge Habulin, a prenosi poslovni.hr. Kremiranje tako u glavnom hrvatskom gradu stoji 146 eura, a toj brojci treba i pribrojiti kontrolni pregled pokojnika prije kremiranja s cijenom od 21,4 eura. Dodatnih 16,4 eura morat ćete dati na dnevnoj bazi za upotrebu rashladne komore.

Kao što smo već pisali lani u rujnu, cijena grobnog mjesta na Mirogoju varira. Za dodjelu ukopnog mjesta u osmoj zoni, u Kolumbarijskoj niši, cijene se kreću od 920 eura pa sve do 12.276 eura za grobno mjestu u Velikim arkadama. Više o tome možete pročitati ovdje.

Sve više obitelji odlučuje se kremirati preminulu osobu

Sličan je slučaj i u Koprivnici gdje je kazeta za polaganje urne dvostruko povoljnija od grobnog mjesta u Koprivnici. Unatoč činjenici da je nekada u Koprivnici na 200 pokojnika bilo samo jedno kremiranje, danas je situacija kudikamo drugačija gdje je nešto manje od 50 posto preminulih kremirano, riječi su Josipa Behina iz Koprivnice za poslovni.hr.

S manje od 1.000 eura u Osijeku ne možete ispratiti voljenu vam osobu koja je napustila ovaj svijet. Kada se većina troškova stavi na papir, najskuplja stavka je cijena lijesa koja se kreće od 400 eura naviše. Za razliku od Zagreba i Koprivnice, u slavonskim gradovima i selima kremiranje nisu toliko učestala. Budući da je krematorij u Osijeku izvan funkcije, proces spaljivanja tijela pokojnika se do tada odvija u zagrebačkom krematoriju.

groblje
U jednom gradu u Podravini se rasprodaju napuštena grobna mjesta, a cijene idu i do 4.200 eura

Jedni od najpovoljnijih ispraćaja u Hrvatskoj su u Dubrovniku

Samo 227 eura iznosi cijena ispraćaja u Dubrovniku u koju su zbrojene iduće stavke: korištenje dvorane za ispraćaj, uređenje odra, nošenje pokojnika do groba, otvaranje i zatvaranje grobnice, polaganje lijesa u grobnicu, odstranjivanje i zbrinjavanje vijenaca.

U to nije uračunata cijena lijesa koja iznosi oko 400 eura, ali ni odijevanje preminuloga. Sa svim tim troškovima, prosječna cijena je oko 1.000 eura. Kremiranje pokojnika nije popularno u Dubrovniku i okolici, a razlog se krije u tradiciji i cijeni prijevoza pokojnika do krematorija.

Jedina besplatna opcija zbrinjavanja tijela nakon smrti

U slučaju da netko ne vidi svrhu uvlačenja obitelji u trošak kako bi ga se pokopalo kada mu otkuca čas, može svoje beživotno tijelo prepustiti zagrebačkom Medicinskom fakultetu. Kako bi do toga došlo, potreban je prethodni pristanak osobe koja želi svoje tijelo dati na korištenje pri razvoju medicine. Ako je osoba odlučila dati svoje tijelo zagrebačkom Medicinskom fakultetu, ta institucija će vlastitim sredstvima financirati preuzimanje tijela fakultetskom Zavodu na anatomiju. Tijelo se zatim koristi za edukaciju studenata i liječnika.

Iako se tijelo koristilo u obrazovne svrhe, i dalje postoji opcija kremiranja i pokapanja. Tada se urna polaže u novoizgrađenu grobnicu Zavoda za anatomiju na Krematoriju Mirogoj. Nakon edukacije, postoji i opcija vraćanja tijela u obiteljsku grobnicu. Kako izgleda doniranje tijela u svrhu medicine nam je u ovom tekstu ispričao umirovljenik Zlatko koji je donirao tijelo svoje supruge.

Copy link
Powered by Social Snap